Societat
Un pessebre d’espantocells a l’hort social
acció
Els voluntaris de l’hort social de Premià de Mar han ajudat l’artista Jordi Tremols a fer la decoració nadalenca amb materials reciclats
El recorregut il·luminat es fa enmig dels camps que cultiven persones en risc d’exclusió
A l’hort social de Premià de Mar, fa dos mesos que hi ha més feina de l’habitual per ser els mesos de l’any en què la verdura sembla que no creix, adormida pel fred. Va ser Joan Sagués, un dels voluntaris de l’hort, tutelat per Càritas i amb el suport de l’Ajuntament, qui va animar l’artista Jordi Tremols a inventar-se un pessebre per a les festes de Nadal enmig dels camps que cultiven una desena de persones en risc d’exclusió social. A l’artista no li va faltar imaginació per fer tot d’espantaocells amb materials reciclats que es converteixen en pastors, pagesos i també el caganer, que no cal buscar gaire perquè no està amagat. El recorregut que s’ha il·luminat permet llençar monedes al safareig del costat de la cova on les figures, aquí sí, tenen cares, pintades per l’artista Maria Pinzells. Una atmosfera més “imaginària”, envolta l’arribada dels Reis de l’Orient i l’anunciació. Els visitants podran identificar bona part dels materials amb què s’han fet les escultures, des de reciclats tèxtils a ampolles de plàstic i caixes de fusta. “Ens han ajudat productors de flor i empreses que tenim a tocar”, explica Sagués, que confia que la iniciativa desperti l’interès dels veïns, que tenen l’entrada lliure el 23 i 30 desembre i el 7 de gener. Per a les escoles, esplais i casals, es faran visites per les festes.
Els horts socials van començar a funcionar el 2016 per formar persones en risc d’exclusió que poden endur-se el que cullen per autoconsum. Amb el que produeixen, 38.000 quilos de verdura aquest any, es proveeix el punt de distribució d’aliments DISA de Premià de Mar, on s’adrecen les famílies amb pocs recursos.