Pessic a la grossa i segon generós
Catalunya recupera 157 milions, el 39,5% dels 394 que hi jugava
Puigcerdà i Olot reben 112,5 milions del segon i es reparteixen en sis municipis els 23,6 del primer
Un quart i quatre cinquens completen la sort
La rifa de Nadal espanyola va ser més generosa amb Catalunya que l’any passat, deixant un pessic de 23,6 milions de la grossa repartit en sis municipis –Barberà del Vallès, Barcelona, Platja d’Aro, Rubí, Sant Vicenç de Castellet i l’Hospitalet de Llobregat– però sobretot pels 112 milions, repartits a parts iguals, que van caure del segon premi a Puigcerdà i Olot. En total Catalunya va poder recuperar aquest any 156, 9 dels 394,3 que va invertir, el 39,8%, i recuperar-se de la nefasta sort del 2021, quan la sort va deixar-hi només 35 milions. La xifra, però, va quedar lluny dels 290 milions que van caure en plena pandèmia el 2020, i encara més dels 453 milions que es van repartir l’any anterior, quan per primera vegada la grossa va caure a Tarragona.
A excepció del tercer premi, que es va vendre íntegrament a Madrid, Catalunya va tenir participació en la resta de grans premis. Un dels dos quarts, el 25296, va repartir 3,2 milions a Esplugues de Llobregat, a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona, mentre que quatre dels vuit cinquens premis van deixar 10,3 milions a Barcelona, 7,2 milions a Tarragona, 60.000 euros a Sort i 6.000 euros més a Montgat.
Els catalans havien invertit enguany un 3,2% més per comprar dècims, però tot i així va ser la comunitat on menys en va créixer la compra. Això sí, continuava sent la tercera comunitat que més juga a la grossa després de Madrid (518 milions) i Andalusia (470) i s’hi inverteixen de mitjana 50,79 euros per habitant.
La meitat dels segons
Ahir la fortuna va ser especialment generosa amb el 04074, el segon, amb 45 sèries venudes per complet a l’administració 1 de Puigcerdà ja el novembre, de les quals dotze es van vendre a la guarderia El Drac Blanc, al municipi veí de Ger, explicava el propietari de l’administració 1, Lluís Gil. En total 56,2 milions, una xifra idèntica a la que va vendre l’administració 1 del número 16 del carrer de Sant Rafael d’Olot.
Amb un primer premi repartit arreu del territori de l’Estat espanyol, el 5490 va deixar empremta econòmica en sis localitats catalanes. La quantitat més substancial va recaure en l’administració número 2 de Barberà del Vallès, on es van vendre cinc sèries per un valor de 20 milions procedents d’una de Burgos amb la qual va intercanviar números, comentava el seu administrador, Alfonso López. Totes es van vendre a finestreta, i una de les afortunades va er l’exalcaldessa i ara regidora Sílvia Fuster, que va explicar que compartia el premi amb la seva mare i quatre amigues, i el Buba, un originari del Senegal i veí de Sabadell des de fa 18 anys que treballa en una obra propera i a qui li van tocar 400.000 euros. La Regira, per la seva banda, fugia del tòpic de “tapar forats” quan se li va preguntar a què destinaria els diners, però que potser es plantejaven fer una viatge a les Maldives. Les escenes tradicionals destapant ampolles de cava es va repetir en un estanc de la Zona Franca de Barcelona, on van vendre tres dècims de la grossa, o a l’administració de loteria i bar Ton de l’avinguda del Cavall Bernat de Platja d’Aro, que no sabia qui les havia comprat perquè els tres dècims s’havien venut per màquina. Els altres tres dècims es van vendre a l’administració 13, al número 28 del carrer Hierbabuena de l’Hospitalet de Llobregat, a l’administració 2 del carrer Inventor Monturiol de Rubí i a l’administració del carrer Gran de Sant Vicenç de Castellet.
El quart premi, amb un total de 3,2 milions repartits a Catalunya, la majoria a Esplugues de Llobregat amb 15 sèries, però també de nou a l’Hospitalet, ara al centre comercial Gran Via-2, on el 2014 van vendre una sèrie sencera del tercer premi, explicava la titular Clara del Arco. El darrer dècim es va vendre al centre comercial de Las Arenas de Barcelona.
Dels cinquens, van tocar premis de quatre números. El 38454 va deixar 7,2 milions a l’administració 19 del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona repartint 120 sèries en diferents establiments; el 88509 va deixar 6.000 euros a Montgat i a Barcelona, respectivament, i l’administració 82 del carrer Rosselló de Barcelona va distribuir dues sèries del 87092.
La d’Urquinaona va repetir sort venent de forma quasi íntegra el 3642, un número buscat perquè acabava amb 2, la mateixa terminació d’aquest any, fet que incita les supersticions. Va repartir 10 milions, venuts dècim a dècim per finestreta i a alguns abonats. En propietari, Pedro Fortuño, regenta aquesta administració des de l’any 1987 i ha donat diversos premis, sobretot en la loteria dels Reis. De la de Nadal ja havia repartit part d’un primer i d’un segon, fa anys.