Societat

Juguem? fa del lleure una aposta per la cohesió a Salt

Deu anys d’una experiència pionera destinada a les famílies amb menys recursos

El programa ha fet dels patis i les places espais de trobada i joc i hi ha implicat moltes entitats de la vila

Una frase de Nelson Mandela –“L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món”– obre el web de Juguem?, l’experiència saltenca que compleix 10 anys i ha ajudat a cohesionar una de les viles amb la població més diversa de Catalunya. Andreu Bover, cap de l’àrea de Ciutadania i Immigració del consistori, recorda que el projecte es va iniciar el 2012 quan des de la seva àrea es va percebre que a les cinc de la tarda, acabat l’horari escolar, es produïen episodis de gran desigualtat, ja que els fills de les famílies amb menys poder adquisitiu no podien accedir a multitud de recursos, entre altres les activitats extraescolars, i l’única opció que els quedava era optar per l’espai públic, o sigui, els carrers i les places. “El fet va provocar malestar entre els veïns i va ser en aquest moment que l’Ajuntament, presidit per Jaume Torramadé –assegura Bover–, ens van demanar un projecte per calmar les tensions. Amb aquest encàrrec i la necessitat que tenia l’administració d’una certa seguretat, vam muntar Juguem?, una eina a la qual li va costar arrancar però després, quan els veïns es van creure la proposta, va funcionar i l’espai va quedar ordenat.”

Si tenim present que Salt té un terme municipal de 6,47 quilòmetres quadrats, 3 dels quals són espais naturals i n’hi ha 1,5 destinats a polígon industrial i zona comercial, ens trobem que els 30.000 habitants viuen en un espai molt reduït, la qual cosa dona la densitat més alta de les nostres comarques. És un municipi on es parlen més de noranta llengües en què, i com diu Tània Descals: “Les famílies han fet un salt qualitatiu i han entès l’extraescolar com una activitat que no tan sols treu les incidències del carrer, sinó que als nanos els serveix per al creixement personal. En aquests 10 anys hi ha molts monitors que han treballant en el programa i han desenvolupat un vincle tan intens amb els nanos que la samarreta taronja del monitor o la monitora s’ha fet un referent.”

El programa, que té el suport de la Fundació Atenea, la Diputació de Girona i Dipsalut, i treballa de manera enxarxada i coordinada amb la resta de serveis municipals, com són les àrees d’Ensenyament, Joventut, Salut, Seguretat Ciutadana i Serveis Urbans, i els serveis d’infància i adolescència del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, actua en quatre àmbits: patis i places, activitats extraescolars que disposen del suport d’11 entitats, els itineraris segurs i l’espai lector. Les autoritats s’esforcen perquè Juguem? tingui continuïtat. Margarita de Arquer, regidora responsable de Ciutadania i Comunitat i Acció Social, veu en les limitacions pressupostàries de l’Ajuntament una amenaça: “La part de personal i de recursos humans la valoro molt i seria molt important que poguessin trenar una estructura pròpia per a Juguem?; ara, i per qüestions pressupostàries, els ajuntaments ens trobem que no podem llogar personal i consolidar l’estructura, que és el que voldríem.”

LES XIFRES

4.742
era el nombre
d’infants entre 5 i 15 anys que hi havia a Salt l’any 2021, un 9,11% els atenia Juguem?
432
eren les places
extraescolars ofertes per Juguem? l’any 2022, 300 per a primària i 132 per a secundària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.