Societat

Jutgen De la Rosa i quatre acusats més de frau fiscal pel cas Grand Tibidabo

L'Audiència de Barcelona jutjarà a partir d'avui l'empresari català Javier de la Rosa i quatre persones més per un delicte fiscal presumptament comès en la descapitalització de la companyia Grand Tibidabo, ara fa més de tretze anys. A començaments de gener, el tribunal, a instàncies de l'advocacia de l'Estat, va rebutjar els arguments de les defenses perquè no se celebrés la vista pel frau a Hisenda després d'haver assolit un pacte extrajudicial amb els minoritaris de la companyia perjudicats.

La fiscalia anticorrupció, les acusacions particulars i les defenses van arribar a primers de desembre a un acord extraprocessal pel qual De la Rosa i cinc encausats més admetrien haver-se apropiat de 68 milions d'euros a canvi d'una rebaixa substancial en la petició de condemna. El ministeri fiscal modificava així el seu escrit de conclusions presentat el 2000 i retirava els càrrecs per frau fiscal.
Tot i això, la posició de l'advocat de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, va impedir la conformitat de totes les parts i, el 10 de desembre, va obligar a suspendre l'única vista que s'ha celebrat perquè el tribunal decidís si es jutjava els acusats només per apropiació indeguda o també per frau a Hisenda.

Finalment, l'Audiència de Barcelona va decidir continuar per un presumpte delicte fiscal el judici contra De la Rosa, president de Grand Tibidabo fins al 1993; Joan Cruells, director general i després president de la companyia; Florencio Cerdà, expresident de Consorci Nacional del Lísing (CNL); Arturo Piñana, vinculat a societats de De la Rosa; i Carolina Malagelada, relacionada amb empreses intermediàries.

L'advocat de l'Estat demana quatre anys de presó i una multa de 3,6 milions d'euros per a De la Rosa, Cruells i Cerdà, mentre que per a Malagelada i Piñana sol·licita dos anys i mig de presó i una multa d'1,8 milions per la defraudació al fisc de més de cinc milions d'euros en la venda a la Generalitat de la seu del CNL, després Gran dTibidabo, en la compra d'oficines i en la venda de la cartera de lísing de CNL.

L'Audiència de Barcelona considera que els acusats no han tingut cap indefensió durant el procés, tot i que les defenses van al·legar que l'Agència Tributària va portar a terme una investigació paral·lela a la del jutjat. El tribunal, tot i això, va deixar per resoldre en la sentència un aspecte clau: si l'apropiació indeguda és incompatible amb el frau fiscal, és a dir, si els guanys il·lícitament obtinguts ha de tributar o no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.