El TSJC confirma que el cas de Sixena és, ara, a la seva teulada
El TSJC ha de determinar si és competent a jutjar els dos exconsellers, ja que Lluís Puig consta com a aforat
Els volen jutjar per desobediència
La Generalitat avalava que, no ho entregava perquè la sentència no era ferma
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebut, d’acord amb la resolució de la Sala II del Tribunal Suprem, la causa oberta per un suposat delicte de desobediència contra els exconsellers de Cultura, Lluís Puig i Santi Vila, pel que fa a la denúncia de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena per l’entrega de les obres d’art que es trobaven en el Museu de Lleida. Ara, el tribunal haurà de resoldre si es declara competent respecte dels dos acusats o només respecte d’un d’ells a qui el Suprem va considerar aforat (Puig) o si els jutja per separat. Tots dos estan acusats de no haver atès amb celeritat l’ordre del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca de traslladar obres del Museu de Lleida al Monestir de Sixena.
Des de Catalunya, es va provar d’endarrerir l’entrega atenent que la sentència no era ferma: faltava la sentència de l’Audiència d’Aragó. L’operació de les darreres 44 peces es va fer durant el període 155 en què el ministre de Cultura va assumir les competències de Catalunya. Dos dies abans que l’Audiència d’Osca ratifiqués la sentència del jutjat de primera instància, Íñigo Méndez de Vigo avalava el trasllat. És un litigi molt llarg, ja que el tribunal de primera instància va sentenciar a favor del retorn el 8 d’abril del 2015, que va recórrer immediatament la part catalana. L’Audiència d’Aragó va trigar dos anys (un període excessiu per a un cas com aquest i ho va fer, precisament en el parèntesi del 155).
La causa de pressumpta desobediència es va obrir el 5 de desembre del 2019 a Osca i el judici s’hauria d’haver celebrat el 4 de maig del 2022, però es va suspendre un cop Puig va esdevenir diputat, i per tant aforat. El fiscal demana una pena de multa de 6.000 euros per a Vila i Puig per un delicte de desobediència al no lliurar les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena que hi havia al Museu de Lleida i que finalment es va endur la Guàrdia Civil el desembre de 2017 en ple 155.
L’acusació particular de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, per la seva banda, demana 11 mesos de presó i una multa de 162.000 euros per a Vila, mentre que per a Puig el consistori demana una multa de 99.000 euros i inhabilitació durant dos anys.
Pocs dies després de la confiscació de les 44 peces que faltaven del litigi, l’advocat de la Generalitat considerava, en un recurs que no va prosperar, que el trasllat es va fer “sense respectar-se el procés legalment establert”. Concretament, demanava la nul·litat de la providència judicial que autoritzava la policia judicial de la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida, si calia amb l’ús de la força.
Cinc anys més tard, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, citava a aquest diari (en l’article signat per Maria Palau ) :“El jutge, que era temporal, va ometre que hi fos present un secretari judicial, un fet inaudit. Se’n va oblidar o ho va fer expressament? A més, en declaracions a la premsa aragonesa, deia que no estàvem col·laborant i que, per por que la gent assaltés els furgons policials i cremés les obres, va adoptar un dispositiu policial exagerat, amb helicòpter inclòs. Això es pot consentir? El nostre neguit era: amb quina predisposició vindria la Guàrdia Civil? La meva gran preocupació era que no prenguessin mal la institució ni els treballadors del museu que vaig convocar aquella nit. I la millor decisió que vaig prendre, assessorat pels nostres advocats, va ser contractar un notari que fes seguiment de tot i donés fe de totes les accions. Així és com ens vam blindar”.