Societat

Validant la lectura fàcil

El Grup TEB impulsa un nou servei per contractar persones amb diversitat funcional i millorar la comunicació amb el col·lectiu

Cooperatives i entitats els fan arribar la documentació per garantir que els és entenedora

Com a societat s’ha millorat l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda o amb mancances sensorials. L’assignatura pendent, però, és avançar en la part cognitiva per garantir que les persones amb discapacitat intel·lectual poden participar dins la comunitat. “És un repte que volem treballar i fer un pas enllà generant ocupació”, explica Pepa Muñoz, representant del Grup Cooperatiu TEB, que ha creat el primer servei que dona feina a persones amb diversitat funcional que validen documents per certificar que són textos fàcils i comprensibles.

La iniciativa vol ajudar les empreses i administracions a comunicar-se de manera més planera amb les persones amb discapacitat funcional, gent gran i altres col·lectius amb dificultats de comprensió lectora com ara les persones nouvingudes que no dominen l’idioma. “Donem resposta a una necessitat social i a la vegada generem ocupació amb uns equips de validadors”, explica Muñoz, satisfeta del nou servei, que amplia el ventall d’oportunitats amb noves tasques que “engresquen i empoderen” el col·lectiu.

El nou servei Fàcilment neix amb l’impuls del món cooperatiu (Abacus, l’Apòstrof, Grup TEB, Suara, Sepra, Xarxa Ambiental) i entitats col·laboradores (Crític, Alternatives Econòmiques, Sambucus, Fundació Finances Ètiques) que treballen des de diversos àmbits, com el cultural, perquè les novetats editorials s’adaptin a la lectura fàcil. En una primera revisió, els tècnics adapten els textos amb frases curtes, evitant enllaços o sentits figurats. Són, però, els equips de “validadors” que, amb la seva feina, certifiquen que el contingut és comprensible. “Fan torns d’una hora i mitja que compaginen amb altres feines”, expliquen des del Grup TEB, amb un interès especial per adaptar documents sobre normativa laboral, que ha de ser accessible. També el servei s’ha obert a col·laborar amb els notaris, que per llei tenen l’obligació d’explicar a les persones amb discapacitat intel·lectual documents com un testament vital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.