Societat
Un terreny per explorar
L’activació de dues promocions d’habitatge públic a Girona coincideix amb l’impuls pendent a la fórmula de cooperativa
Guanyem recorda que un acord amb Junts del 2019 és al calaix i destaca l’aposta d’altres viles pel model
Dues promocions d’habitatge públic a Girona –a Domeny i a Can Gibert– faran augmentar el parc municipal, que també creix a través del tanteig i retracte. Queda pendent, però, l’impuls a una cooperativa d’habitatge, que era un dels quinze punts pactats, el desembre del 2019, entre Junts i Guanyem perquè la formació municipalista donés suport als comptes de l’Ajuntament del 2020 (123 milions d’euros).
Aquell “impuls a una cooperativa d’habitatge” flaqueja. Tant el centenar de pisos que es faran a Domeny, a partir de l’any que ve gràcies a la cessió de terrenys a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), com la cinquantena de Mas Masó, que construirà i gestionarà Visoren a partir de 2026, pal·liaran les dificultats per accedir a un lloc on viure. Però hi ha un altre terreny per explorar.
La regidora de Guanyem Cristina Andreu recorda un acord amb Junts de l’any 2019. Aleshores, els dos grups van pactar que mobilitzarien dos sòls al sector de Mas Masó, al barri de Can Gibert, “un d’habitatge de protecció oficial [HPO] de règim general de lloguer i l’altre d’habitatge cooperatiu, com s’està fent en altres ciutats”.
Andreu es queixa que, des de llavors, el consistori s’ha limitat a fer un estudi. “S’ha fet un estudi de viabilitat per saber una mica quina seria la millor opció, per valorar les qüestions més jurídiques i administratives.” L’antiga directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a Girona considera que, tot i la subvenció rebuda de la Diputació, l’estudi “no era necessari”: “Ja n’hi havia prou amb el personal de la casa i els nostres funcionaris per saber.” Es queixa, a més, que l’estudi no s’ha presentat a la Taula Municipal pel Dret a l’Habitatge i el seu grup polític no l’ha vist, “tot i haver-lo demanat”. “És trist que hem vist iniciatives d’habitatges cooperatius de molt tipus en llocs com ara Barcelona i la Cellera de Ter [Selva].”
“La finestra”
La regidora d’Habitatge des del setembre del 2020, Annabel Moya (ERC), destaca que han reactivat el parc municipal deu anys després. Explica que la licitació dels habitatges de Can Gibert era oberta i que una fundació de cooperatives “no va resultar ser la vencedora”. Moya no descarta el model, però diu que han prioritzat la “finestra” de l’Incasòl i l’opció de Mas Masó, exemple de col·laboració publicoprivada. En l’últim ple municipal, el regidor socialista Juan Antonio Balbín també es va referir a les cooperatives d’habitatge en un terreny erm a Girona
A la Cellera, de gairebé 2.000 habitants, ja mouen els fils per constituir una cooperativa. Amb el suport de la Diputació, l’Ajuntament ha comprat un bloc amb tres pisos per 90.000 euros i n’hi ha destinat 90.000 més per arranjar-los i posar a disposició dels futurs inquilins, que tindran cedit l’ús per 75 anys, diu l’edil d’Urbanisme i exalcalde, David Sarsanedas (La Cellera Acció Municipal-AM). Quan hi entrin, els veïns acabaran d’adequar l’immoble i podran connectar-se a la comunitat energètica municipal.