Fre a les aigües residuals a la Muga
L’ACA inverteix 4,3 milions en la nova depuradora a Maçanet de Cabrenys, que evitarà abocaments a la capçalera del riu i l’embassament de Darnius Boadella
Al municipi, en paral·lel, han renovat canonades de sanejament i aigua
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha invertit 4,3 milions en la construcció de la nova depuradora de Maçanet de Cabrenys, a la capçalera de la conca de la Muga. El director de l’ens hídric de la Generalitat, Samuel Reyes, la va inaugurar ahir acompanyat per l’alcaldessa del municipi, Mercè Bosch; la directora del serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez, i altres autoritats que van visitar les instal·lacions, amb capacitat per tractar diàriament 300 m³ d’aigua. El contracte de construcció de la planta preveia, a més d’una nova xarxa de 850 metres de col·lectors per fer-hi arribar les aigües brutes i desguassar-les un cop depurades, l’explotació del sistema de sanejament durant el primer any a càrrec de l’empresa adjudicatària (la unió temporal d’empreses Rubau - Arema - Ciclagua). Posteriorment, i per continuar garantint el funcionament de la instal·lació, faran una nova subhasta per adjudicar el manteniment i l’explotació de la planta a partir de l’any vinent.
Resoldre un problema
L’activació de la depuradora de Maçanet de Cabrenys permet que les aigües no tractades, que fins ara s’abocaven a les rieres de Fraussa i l’Ardenya, siguin recollides en dos punts diferents i conduïdes, a través d’un col·lector en alta, fins a la nova depuradora.
En aquesta planta les aigües residuals són tractades i aportades a la riera de la Fraussa, un afluent del riu Arnera que arriba finalment a l’embassament de Darnius Boadella, de manera que la depuració repercutirà en la millora global de la conca del riu la Muga i l’aigua que s’emmagatzema a l’embassament.
A banda de la depuradora, l’Ajuntament de Maçanet ha invertit 63.460 euros en la millora de la xarxa de sanejament, ja que hi havia punts en què s’hi filtraven les aigües de la riera de manera que es penalitzaria el funcionament de la depuradora havent de filtrar aigua neta. De passada, també han destinat 97.150 euros més a la millora de canonades d’abastament d’aigua potable, que també estaven molt malmeses i tenien pèrdues en diversos punts i les urbanitzacions Casanova i Can Coll, un problema econòmic i també ambiental per al consistori. Tots dos projectes s’han completat amb ajuts del pla d’obres i serveis (Puosc) de la Generalitat, que ha costejat tres quartes parts de la despesa.
Balanç general
Actualment hi ha 545 depuradores en servei a Catalunya, que depuren les aigües residuals generades pel 97,1% de la població. La comarca del l’Alt Empordà disposa de 23 depuradores en servei que garanteixen el sanejament de més d’un 87% de la població.
Des de l’ACA destaquen que “el model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i que la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació” de les infraestructures.
LES XIFRES
Dimensionada per a quatre cops la població censada
La planta construïda està dimensionada per a una població de 2.750 habitants. Al poble n’hi ha censats ara mateix només 724, però compten donar servei a la urbanització Casanova i amb la previsió que el nombre de residents pugui créixer en el futur. Per les seves característiques és de tipus biològic, amb aeració prolongada de les aigües residuals i eliminació de nutrients, el model més habitual arreu de Catalunya però amb unes dimensions a escala de la menor demanda, ja que consta d’un sol vas. Requereix d’una potència elèctrica de 111 kW. És la depuradora número 23 que es posa en marxa a la comarca de l’Alt Empordà.
Com a novetat, però, les instal·lacions ja incorporen, a més del pretractament i un tractament secundari convencionals, una línia addicional de fangs amb rizocompostatge, en una sèrie de basses artificials de llits macròfits que permet una gestió dels fangs més sostenible, amb un assecatge progressiu perquè es vagi degradant la matèria orgànica i requereix d’un manteniment mínim. És un sistema que l’ACA ja ha anat introduint en les últimes depuradores posades en marxa arreu de Catalunya en els darrers anys.