Inicien un projecte de realitat virtual immersiva per tractar l’autisme
Pioner a les comarques gironines, és impulsat per l’Institut d’Assistència Sanitària i Granés Fundació
Inclou un estudi pilot amb 60 pacients
L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Granés Fundació i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) van presentar ahir el projecte de realitat virtual immersiva, que es posa en marxa al servei de discapacitat intel·lectual de l’IAS, al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. Està dirigit al tractament de les dificultats cognitives i conductuals de les persones amb un trastorn de l’espectre autista (TEA) i discapacitat intel·lectual i està dissenyat des de dues vessants: la terapèutica i la de recerca.
La col·laboració de Granés Fundació amb l’IAS ha permès de disposar del nou espai de realitat virtual immersiva, que s’ha batejat amb el nom d’ERVI Granés Fundació, i adquirir la tecnologia necessària per al seu funcionament, desenvolupada per l’empresa emergent Broomx. Aquesta empresa ja ha treballat en col·laboració amb altres centres hospitalaris l’aplicació de teràpia a partir de realitat virtual immersiva. Segons el cap del servei de discapacitat intel·lectual de l’IAS, Ramon Novell, va destacar que la realitat virtual immersiva permetrà treballar “l’aprenentatge en les habilitats socials, qüestions que són deficitàries i defineixen l’autisme”.
La realitat virtual immersiva crea mons interactius generats per ordinador que substitueixen les percepcions sensorials del món real per les generades digitalment. La persona pot moure’s en un entorn artificial dissenyat expressament per a ella, amb la producció de situacions que poden ser útils terapèuticament i gairebé impossible de recrear en la vida real. Al mateix temps, l’ERVI permet un control tan estret sobre els estímuls presentats que les estratègies terapèutiques es poden implementar amb precisió. Un dels grans beneficis és que permet reduir la utilització de psicofàrmacs. Granés Fundació i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) promouen així la segona beca Granés Fundació, que, segons la cap del grup de recerca Transtorns del Neurodesenvolupament de l’Idibgi, Susanna Esteba, impulsarà “l’estudi de l’eficàcia d’utilitzar l’entorn de realitat virtual immersiva en el tractament de les persones amb TEA”.