Igualtat i Feminismes
Els micropobles canvien el conte
A les comarques gironines, duen a terme un pla pilot contra les violències masclistes
Sumant els ajuts rebuts, conjuntament duen a terme formacions i accions de sensibilització com ara marxes exploratòries
L’alcalde de Palau de Santa Eulàlia recorda que als micropobles també hi ha violències masclistes
Els 125 micropobles que hi ha a la demarcació de Girona reben del Ministeri d’Igualtat del govern espanyol diversos ajuts, d’imports diversos, per dur a terme actuacions contra violències masclistes. A la localitat de Palau de Santa Eulàlia, a l’Alt Empordà, el fons era de 500 euros. “Què pots fer amb aquests diners?”, es pregunta el seu alcalde i responsable de la Sectorial d’Atenció Social de Micropobles de Catalunya, Xavier Camps. “Enteníem que eren accions molt individualitzades i que no tenien transcendència més enllà del poble i, segons com, no arribava ni el missatge”, assenyala. És per això que van decidir pensar a mancomunar-se i fer un fons comú de tots els ajuts, amb l’objectiu final de fer “un projecte conjunt i un crit comú”, hi afegeix Camps. Amb el suport de la delegada territorial d’Igualtat i Feminismes, Marta Casacuberta, així com amb la implicació de la Diputació de Girona, dels serveis territorials d’Educació i de la subdelegació del govern espanyol, han iniciat un pla pilot de violències masclistes a les comarques gironines.
Els micropobles, com recorda Camps, no són una bombolla exempta de violències masclistes. I els casos que hi pugui haver, hi afegeix, es viuen “amb molta intensitat”. La demarcació de Girona és la primera a dur a terme aquest projecte i, si se’n fa una valoració positiva, la idea és traslladar-lo a la resta de demarcacions perquè es converteixi en un “projecte de país”, assenyala Camps.
El pla pilot inclou quatre línies estratègiques. En primer lloc, a finals de l’any passat es va fer un circuit de cinema amb valors, a través de l’associació Terra Gollut Film Festival, que inclou la projecció de pel·lícules i documentals amb la temàtica de la violència masclista per conscienciar la població, i un cinefòrum posterior amb especialistes que condueixen el debat. D’altra banda, també es faran marxes exploratòries pel poble a càrrec de la cooperativa Punt 6. Es tracta de detectar punts susceptibles de generar inseguretat. “Permet fer una diagnosi del teu poble per millorar”, assenyala Camps. El pla pilot també inclou formació al personal institucional per part dels tècnics d’Igualtat i Feminismes. “En el cas de l’Ajuntament, qualsevol decisió que adoptem la podrem aplicar amb perspectiva de gènere”, destaca l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia. També visibilitza mancances dels micropobles per resoldre. L’últim punt és la formació als mestres de les escoles ZER en el projecte Canvia el conte, de l’especialista Cristina Vila Peñuelas. “Les ZER són l’eina per arribar a la gent gran i a la mainada”, explica Camps d’un projecte que, a través d’una llegenda, extreu el missatge que pot incitar la violència masclista i qüestions d’identitat i s’explica d’una manera diferent.
La delegada territorial d’Igualtat i Feminismes, Marta Casacuberta, destaca de la iniciativa dels micropobles el fet de “treballar en xarxa”, sumar recursos i fer alguna cosa per combatre una xacra que implica tothom. Casacuberta recorda que la sensibilització és la millor via per prevenir. “És com una taca d’oli que s’escampa per tot arreu”, assenyala.