Dos microscòpics d’alta gamma per al Sincrotró Alba
Formen part del Centre de Microscòpia Electrònica i són pioners a l’Estat espanyol
Nadal els va inaugurar ahir
El Sincrotró Alba, l’accelerador de partícules situat a Cerdanyola del Vallès, va estrenar ahir el Centre Conjunt de Microscòpia Electrònica (Jemca per les seves sigles en anglès, Joint Electron Microscopy Center at Alba), una instal·lació que disposa de dos microscopis d’alta gamma pioners a l’Estat espanyol que permetran avançar en la investigació en biologia estructural i nous materials.
La nova infraestructura, que és fruit de la col·laboració entre vuit institucions de recerca: l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró Alba, ha suposat una inversió de 5,8 milions d’euros, la meitat dels quals els ha aportat el Departament de Recerca amb els fons Feder.
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va destacar ahir durant la inauguració que “amb la instal·lació dels dos microscopis d’alta gamma i un tercer que ha d’arribar es podran complementar tots els aspectes que fa el sincrotró amb la llum”. Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, va destacar que serviran per afrontar reptes històrics, com ara el de la producció d’hidrogen, la reducció del CO2 o el desenvolupament de materials quàntics.
El primer dels microscopis, Metcam, que farà les primeres proves a l’abril, està ideat per analitzar diferents tipus de materials a escala atòmica. El segon, Cryo-TEM, permet afrontar la resolució de l’estructura de grans complexos de proteïnes, com ara les que intervenen en algunes metàstasis, per citar un exemple, que no es poden analitzar amb altres mètodes.