Canvi de vida per a un edifici nou
L’equipament construït de manera exprés durant la pandèmia a tocar de l’hospital de Bellvitge es prepara per deixar d’atendre pacients covid
Comencen les obres per convertir l’edifici Delta en l’àrea de neurologia
L’UCI de Bellvitge va arribar a tenir 108 malalts de covid; ara en té un
Quan algú es planteja un canvi de vida és perquè ha viscut molt, massa fins i tot. Experiències sovint associades a ruptures, crisis o, fins i tot, morts que han deixat una empremta molt intensa que es vol oblidar o, com a mínim, difuminar. I una mica d’això hi ha també en el canvi de vida que l’hospital de Bellvitge ha previst per a un dels seus edificis: el més nou. L’edifici Delta, aixecat a correcuita en temps de pandèmia per ampliar la capacitat de resposta contra la covid, ja ha començat el procés d’adaptació per a un nou ús. Ara que el sistema sanitari es recupera de la ruptura que va suposar l’arribada del SARS-CoV-2, ara que la crisi del coronavirus i els milers de morts que va provocar ja semblen cosa del passat, l’espai es prepara per a una segona vida, canviant els pacients de covid pels de neurologia i neurocirurgia.
L’edifici Delta, situat davant de l’antiga Escola d’Infermeria, ha viscut moltes coses tot i tenir poc més de dos anys. Forma part del complex d’instal·lacions de l’hospital universitari de Bellvitge des del gener del 2021, quan es va inaugurar després de ser construït en un temps rècord de menys de quatre mesos. Va ser el primer dels cinc edificis annexos impulsats pel Departament de Salut per donar resposta a la pandèmia a entrar en funcionament. L’equipament, de quatre plantes, va permetre guanyar 64 nous llits d’hospitalització convencional, 30 de semicrítics i 20 punts d’atenció d’urgències de covid-19 per respondre als pics més greus de la pandèmia. Els professionals que hi han treballat n’han vist de tots colors, però ara és el moment de girar full.
La vacunació i la pèrdua de virulència de la pandèmia han comportat una important reducció del nombre d’ingressos per covid i permeten planificar, dos anys després, aquest nou ús per a l’edifici Delta. Ara mateix, l’hospital de Bellvitge només té onze persones ingressades amb positiu per covid, que no vol dir que s’hi estiguin necessàriament per culpa d’aquesta malaltia. D’aquests onze casos, només un es troba ingressat a la unitat de cures intensives i n’hi ha dos més a la de semicrítics. Res a veure, doncs, amb el rècord de 108 ingressats a l’UCI en el pitjor moment.
Com que inicialment l’edifici Delta ja disposava d’una àrea de semicrítics, àrees d’hospitalització i un espai de rehabilitació intensiva, els responsables de l’hospital han considerat oportú readaptar-lo com a àrea de cures i coneixement de neurologia i neurocirurgia, ja que no caldrà fer-hi grans modificacions atès que les necessitats són similars. S’espera que el segon semestre del 2023 s’hagin completat els canvis necessaris i pugui començar aquesta segona vida.
Les obres d’adaptació dels 4.500 metres quadrats del Delta ja estan en marxa. Entre les primeres actuacions que s’hi estan fent, hi ha la instal·lació a la planta baixa d’un equip de ressonància magnètica i d’un angio-TAC, dues de les proves diagnòstiques més habituals en l’àmbit de la neurologia. A més, també s’està fent l’adaptació de les unitats d’hospitalització amb l’equipament de monitoratge necessari en aquestes patologies.
Aquests dies, les obres de reforma es combinen amb l’activitat assistencial habitual a l’edifici, de manera que al seu voltant l’anar i venir de pacients i personal sanitari que es dirigeixen a les plantes superiors coincideix amb el d’alguns tècnics i operaris que s’ocupen de la reforma de la planta baixa. Actualment a la primera planta hi ha la unitat de semicrítics respiratoris, la segona dona cabuda a l’hospitalització de pneumologia i cirurgia toràcica i la tercera continua ocupada per la unitat de curta estada d’urgències i els llits de reforç previstos en el pla integral d’urgències de Catalunya. Totes aquestes unitats s’aniran reubicant de manera progressiva en altres espais de l’hospital de Bellvitge.
La doctora Evelyn Shaw, subdirectora d’Hospitalització i Gestió de Pacients de l’hospital de Bellvitge, explica que la nova funció de l’edifici Delta afavorirà l’atenció als pacients neurològics: “Estaran ubicats en un mateix espai i tindrem més capacitat per dur a terme proves diagnòstiques, amb l’expertesa i l’abordatge homogeni de les cures.” A més, la directiva del centre hospitalari remarca el paper que tindrà també la passarel·la que uneix el Delta amb la resta d’instal·lacions del centre: “Serà un pont de connexió directa amb l’àrea del malalt crític que facilitarà la mobilitat de pacients i professionals.”
Aquest pont de connexió entre l’edifici Delta i el bloc tecnoquirúrgic de l’hospital, on se situen les urgències, les UCI i les sales d’operacions, ha esdevingut un factor clau per a l’eficàcia de la resposta covid de l’hospital durant la pandèmia. Llavors el Delta va ser vital per mantenir segurs i diferenciats els circuits d’hospitalització covid i el d’altres patologies. Ara es prepara per a un canvi de vida. Positiu.