El pantà de Sau es queda sense peixos
S’estan alliberant 0,5 hm3 al dia des de Sau cap a Susqueda amb l’objectiu de preservar la qualitat de l’aigua i poder garantir les demandes domèstiques de les comarques gironines i de l’àrea de Barcelona
La sequera que pateix Catalunya des de fa mesos ha posat en marxa noves mesures. El Departament d’Acció Climàtica i l’ACA han ordenat pescar i sacrificar els peixos del pantà de Sau, segons informa l’agència ACN. “Si no fem res i no plou, moriran igualment”, ha afirmat el responsable d’Invasores, Jordi Ruiz, amb la conseqüència que l’aigua quedarà en mal estat. D'aquesta manera, la mesura preveu que, arran de l’increment del volum que es deriva de Sau cap a Susqueda (de l’ordre de 0,5 hm3/dia), es pugui preservar la qualitat dels 18 hm3 que hi ha actualment a Sau i garantir la qualitat de l’aigua per atendre l’ús prioritari que és l’abastament de la població.
Es tracta d'una mesura extraordinària i la seva derivació es mantindrà sempre que no es produeixi un empitjorament de la qualitat de l’aigua que pot venir provocat pel fenomen d’estratificació, sobretot durant els primers dies de primavera. Amb això es garanteix la qualitat i el màxim aprofitament dels volums d’aigua d’ambdós embassaments amb l’objectiu prioritari de garantir l’abastament a més de 5 milions de persones de les comarques gironines i de la regió metropolitana de Barcelona. El volum d'aigua que hi ha a l'embassament de Sau permetria abastir 1 milió de persones durant 3 mesos.
Reducció controlada de la densitat de peixos
Pel que fa als peixos, xifren que hi poden haver entre 40 i 60 tones de peix. A nivell ambiental, a més, s’ha constatat que no n’hi ha cap d’interès. Aquesta reducció de la densitat es farà retirant espècies de l’embassament de Sau (hi ha nou espècies exòtiques i una d’autòctona que no li pertoca aquest lloc) per evitar que es morin massivament dins de l’embassament i redueixin dràsticament la qualitat sanitària de l’aigua.
L’objectiu és evitar que el seu trasllat a altres masses d’aigua pugui alterar la biodiversitat dels ecosistemes receptors o causar afectacions a la qualitat sanitària de les masses d’aigua. Els exemplars extrets d’espècies exòtiques es gestionaran, d’acord amb la normativa vigent, a través de gestors de residus autoritzats, tot prioritzant-ne, sempre que sigui possible, la valorització.
Per organitzar aquesta mesura s’ha treballat de manera coordinada amb diverses àrees i unitats implicades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i es comptarà amb la col·laboració de pescadors professionals, entre d’altres. Des del Govern de la Generalitat subratllen que, amb l’actual sequera extrema, cal aprofitar tots els recursos.
Diferents tècniques per a l’extracció
L’extracció dels peixos es portarà a terme mitjançant una combinació de quatre tècniques diferents, en funció de la millor alternativa possible per a cada zona de l’embassament de Sau: són la pesca de peixos pelàgics, de la columna d’aigua, mitjançant encerclament amb xarxes; la pesca elèctrica (únicament en racons o espais molt petits o com a intervenció de suport de l’anterior i de poc abast); la recollida d’espècies en superfície, mitjançant vaixells tipus pelicà, si es produeix alguna mortaldat dins de l’embassament i, finalment, la pesca manual en indrets de difícil accés per a la resta de mitjans.