Sis pobles s’uneixen per recuperar el camí del riu
Han cedit el manteniment al Consell Comarcal de l’Alt Penedès per unificar criteris i assegurar intervencions respectuoses amb l’entorn
Volen reivindicar el potencial de la zona humida, la biodiversitat i la riquesa paisatgística en un entorn envoltat de vinyes
Sis municipis de l’Alt Penedès s’han unit per crear un projecte supramunicipal que pretén reivindicar l’entorn natural, el medi ambient i el turisme responsable: és El camí del riu. El projecte va néixer de la necessitat dels alcaldes d’aquests municipis –Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats– de compartir un servei de manteniment i neteja que només tenia sentit si anava més enllà dels límits territorials, ja que afectava l’antic camí de pas que ressegueix el riu Bitlles. Fa uns mesos, aquests ajuntaments van aprovar la cessió de la gestió d’aquestes tasques al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, però la voluntat és continuar treballant conjuntament per garantir la promoció i la revaloració del projecte. L’alcalde de Sant Pere de Riudebitlles, Joan Llort, i el de Sant Sadurní, Ton Amat, coincideixen a remarcar el potencial d’un projecte “que va més enllà del mateix municipi”. Creuen que aquesta és una de les característiques que fan que el projecte sigui fort. A final de mes s’haurà fet la licitació del servei de manteniment per part del Consell Comarcal i començaran les tasques de neteja a la zona. Llort recorda que la neteja s’haurà de fer “d’acord amb les necessitats i el context”. L’alcalde de Sant Pere de Riudebitlles creu que és molt important respectar les temporades de nidificació dels ocells i definir un calendari que permeti identificar el projecte d’El camí del riu amb el compromís envers l’entorn i la recuperació i conservació de les zones humides en un entorn conegut pel cultiu de la vinya, històricament de secà. El camí del riu també té un estret vincle amb el passat industrial i hi ha un ric patrimoni que ho confirma, amb els edificis on hi havia hagut els antics molins paperers de Sant Quintí, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit. És aquest últim municipi el que conserva més informació sobre aquest patrimoni arquitectònic, ja que, al seu dia, l’Ajuntament en va fer un catàleg que ha permès recollir molta informació a la qual es pot accedir des del Centre d’Interpretació de l’Aigua que hi ha a peu de riu.
Patrimoni arquitectònic
Els molins paperers havien estat antigament molins fariners o pelleters que, en un moment de la història, es van transformar per donar resposta a una necessitat de la zona. Des de la conca del Bitlles es va produir paper que es va exportar a tot el món i avui en dia encara hi ha algun molí que conserva les eines i mostres de les feines que s’hi havien fet. A més, dels molins al llarg d’El camí del riu es poden veure els antics rentadors. Els trobem a Mediona, en un entorn únic, que permet contemplar una panoràmica del nucli de Sant Joan de Mediona, però que, a més, ofereix també imatges úniques del pas del riu. L’alcalde d’aquest poble, Juli Silvestre, remarca que l’objectiu del projecte és “recuperar un antic camí i alhora afavorir la connexió amb l’entorn no només per als visitants i els turistes, sinó també per als mateixos veïns”. Per a ell, és molt important que, en el moment que s’hagi netejat la zona i es comenci a fer promoció d’aquest entorn, es busqui l’equilibri que permeti conservar l’espai en condicions òptimes. “Volem turisme familiar, amants de la natura i el senderisme, que entenguin el significat del turisme respectuós”, diu Silvestre. L’alcalde de Sant Sadurní destaca també la voluntat “social” d’aquest projecte, ja que les tasques de manteniment les farà una empresa del tercer sector, amb el compromís d’afavorir la reinserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Amat creu que amb la cessió de la gestió al Consell Comarcal, el projecte guanyarà estabilitat i això permetrà destacar el potencial paisatgístic de la zona.
Segons l’acord dels sis municipis implicats i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, cada un dels municipis fa una aportació anual de 17.000 euros que es destinen a la neteja i manteniment del camí. A més, els municipis tindran el suport dels serveis tècnics del Consell Comarcal per definir les estratègies de promoció del projecte.
L’alcalde de Torrelavit, Manuel Raventós, confia que l’acord dels sis municipis amb el Consell Comarcal serà positiu a la llarga, però lamenta que el primer compromís, que era haver licitat el servei de neteja i manteniment durant la tardor, ja s’hagi incomplert i que, a hores d’ara, encara no s’hagin pogut començar aquestes tasques. Raventós recorda que aquest projecte té voluntat i potencial per esdevenir un punt d’atracció turística al Penedès.
El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, assegura que les tasques de manteniment i neteja podran començar a final de març. Lluch diu que sempre ha pensat que aquest recurs, pel seu caràcter supramunicipal, s’havia de gestionar des del Consell.
El valor de l’aigua
En un moment de sequera persistent, les zones humides cobren més importància que mai. La voluntat dels ajuntaments implicats en el projecte d’El camí del riu és aconseguir una millora en la qualitat de l’aigua. Durant anys, el Bitlles havia estat un abocador de les restes de les indústries que hi havia a l’entorn. En els últims deu anys aquesta situació s’ha revertit i s’ha començat a recuperar la biodiversitat pròpia d’aquesta llera. La voluntat dels ajuntaments implicats és que El camí del riu no sigui només un espai de passeig, sinó una via per destacar la importància de les zones humides per a la riquesa paisatgística del Penedès.
Arquitectura efímera de valor
El Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (Cepvi) va presentar ara fa un any, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, el projecte de construcció d’alguns elements “d’arquitectura efímera”, projectats per alumnes de l’escola Elisava de Barcelona, a El camí del riu. Aquest projecte, igual que algunes rutes pedalables que connecten amb aquest espai, és una de les propostes que, en aquest moment, estan en espera de les tasques de neteja general anunciades pel Consell Comarcal.
“Aquests elements d’arquitectura efímera es podran instal·lar en diferents llocs i seran un reclam per incentivar els visitants a veure’ls i fer salut”, explica l’alcalde de Sant Pere de Riudebitlles. A més, ell confia que les rutes en bicicleta també permetran donar un sentit a tot aquest espai que, a la llarga, podria esdevenir una nova manera de veure un Penedès que s’ha promocionat històricament com a espai de vinyes i vi, però que també pot ser un entorn per conèixer els cicles de l’aigua. Aquest és, en aquest moment, un Penedès desconegut que encara necessita generar un relat propi. Els valors hi són; les restes històriques, l’arquitectura, l’art i el paisatge en són la prova. Ara falta començar a caminar.