MEDI AMBIENT
L’ACA protegeix la Tordera i Blanes ho veu bé
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter-Llobregat (ATL) invertiran mig milió per aixecar una mota de protecció al llarg de 700 metres del tram baix de la Tordera, dins del terme municipal de Palafolls, però que ha de servir per assegurar, a banda de les zones de conreu i les zones habitades més pròximes a la desembocadura fluvial, les instal·lacions de la dessalinitzadora de Blanes, que va registrar desperfectes a les canonades de captació d’aigua marina i abocament de les salmorres durant la crescuda que el riu i el nivell del mar van experimentar com a conseqüència del temporal Glòria, el gener del 2020.
Durant una visita a la zona aquesta setmana, el director de l’ACA, Samuel Reyes, va definir l’obra com a primordial per poder tirar endavant el projecte d’ampliació de la dessalinitzadora, que hauria de multiplicar per quatre la seva producció màxima actual (de 20 hm³), fins als 80, una obra que genera dubtes al territori i que topava amb l’oposició frontal de l’Ajuntament de Blanes, que hi va presentar al·legacions molt crítiques l’any passat. Malgrat això, l’alcalde blanenc, Àngel Canosa, expressava aquesta setmana un to més conciliador i constructiu amb l’ACA, potser estovat per la greu sequera que amenaça amb la possibilitat de restriccions domèstiques imminents, però sobretot per la represa de negociacions amb l’ACA respecte als “incompliments històrics” que Canosa havia denunciat en els darrers anys.
“Canvi d’actitud”
Per l’alcalde de Blanes, l’anunci de la mota a Palafolls és “positiu” i destaca el “canvi d’actitud i millor disposició” de l’actual president de l’ACA envers els riscos denunciats pels municipis de la Baixa Tordera, ja que, “independentment de l’ampliació” de la planta dessalinitzadora, l’estructura de protecció de la llera “va en la bona direcció”.
Canosa entén que l’oposició frontal a l’ampliació de la planta és complicada, però defensa que “si s’ha de fer, s’ampliï de la manera més respectuosa” amb els fràgils ecosistemes del tram final del riu i el litoral limítrof entre la Costa Brava i el Maresme. I, alhora, “amb les compensacions més respectuoses” per al municipi, que hi veu una infraestructura estratègica per al país, però sense cap contrapartida, ja que, per exemple, l’executiu d’ERC critica que els seus habitants paguen l’aigua molt més cara que en altres poblacions.
Més enllà del preu de l’aigua, Blanes vol desencallar compromisos pendents que encara no s’han executat des del conveni subscrit amb l’ACA l’any 2008, en l’anterior gran sequera de fa 15 anys. Canosa xifra el deute en “uns sis milions d’euros”; el municipi n’ha avançat una bona part, però esmenta projectes com ara la futura estació de sanejament en alta a la platja de s’Abanell, amb un milió d’euros de pressupost, així com altres actuacions de prevenció de crescudes en diversos cursos torrencials. També l’opció de recuperar el 50% o el 100% d’obres ja fetes.