Torà i Biosca ratificaran dijous el seu pas al Solsonès
Tots dos ajuntaments, i també el govern, interpreten de la nova llei que ja poden consumar l’últim pas a fi que el canvi d’adscripció entri en vigor amb les municipals
Els vots al maig ja comptabilitzaran per al nou consell comarcal
Les fronteres comarcals i veguerials es mouen. Els ajuntaments de Torà i Biosca han convocat per a la setmana vinent, el 30 de març, sengles plens per ratificar la voluntat ja expressada abastament els últims anys de segregar-se de la Segarra per integrar-se al Solsonès, fet que també implicarà un canvi de vegueria: de la de Lleida a la de la Catalunya Central. Es tracta d’un tràmit preceptiu que es va incloure en forma d’esmena d’última hora instigada per PSC i Junts –ERC s’hi va abstenir– en la llei que regula el canvi, que el Parlament va aprovar el 7 de març amb l’única abstenció de Vox, i que el DOGC va publicar el 20 de març. El del dia 30, doncs, serà l’últim tràmit efectiu per poder consumar el traspàs, i el pas d’un consell comarcal a l’altre ja a partir del nou mandat que naixerà de les eleccions municipals del 28 de maig.
La redacció final de la llei assenyala que la incorporació al Solsonès es farà efectiva després de les eleccions municipals posteriors a l’entrada en vigor del text, “sempre que el canvi d’adscripció de comarca sigui ratificat pel ple dels respectius ajuntaments amb el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal de llurs membres”. Si bé algunes interpretacions indicaven que calia esperar que es conformessin els nous consistoris per votar la ratificació –de fet, l’esmena inicial de Junts parlava de fer-la en dos mandats diferents, si bé al final aquesta part va decaure–, els actuals equips de govern interpreten que ja la poden fer ara mateix, i per això han convocat els plens dijous vinent, un al matí i l’altre a la tarda. “Ho farem així perquè en les properes municipals els nostres vots ja vagin per conformar el Consell Comarcal del Solsonès, ja que si no quedaríem amb el cul a l’aire”, exposa gràficament l’alcalde de Torà, Magí Coscollola (ERC). Així també ho ratifica a El Punt Avui el seu homòleg de Biosca, Josep Puig (Junts), amb qui van coordinats. I és que tots dos temen que si no fan ara la ratificació encara formarien part de la Segarra el dia de les eleccions, i això podria donar lloc a equívocs. “Podríem tenir algú que fes de conseller en una comarca que no és la seva i que hagués de dimitir immediatament després, quan es fes el canvi; no tindria sentit haver de regirar després la composició de dos consells, s’ha de fer coincidir amb les municipals”, raona l’alcalde de Torà. Des del Departament de la Presidència avalen també la intenció dels ajuntaments de votar ara la ratificació. “És el que té sentit, perquè si no podríem tenir un problema en la composició dels consells comarcals”, confirmen fonts oficials a aquest diari.
Tots dos municipis ja han aprovat per àmplies majories mocions similars de ple el 2010, el 2015 i el 2018, i ara no es preveu que votin pas diferent. Així, tot i que no hi haurà consignes i es donarà llibertat de vot, segons els alcaldes, a Biosca (que té 181 habitants segons el padró del 2018) s’aprovarà per unanimitat dels cinc regidors, i a Torà (1.244 habitants) tirarà endavant amb una majoria absoluta molt folgada, ja que entre els nou regidors com a molt hi podria haver alguna abstenció.
Tramitació accelerada
Coscollola justifica que la tramitació parlamentària es completés per lectura única perquè “encara que l’exposició de motius era molt llarga, l’articulat era molt senzill”. A més, nega que hi hagi hagut precipitació perquè de fet tots dos alcaldes van comparèixer ja el 2019 a la comissió d’Afers Institucionals, on els grups es van comprometre a avalar la petició, i després ho van demanar dues vegades oficialment al Parlament, on la proposició de llei va entrar el 29 de juny. Això sí, veient la passivitat dels partits de govern, i que s’atansaven les eleccions, els responsables municipals van anar a buscar el PSC perquè fos aquest grup el que accelerés la tramitació. “Els nostres partits no en van fer ni cas fins que al gener han vist que anava seriosament”, diu Coscollola.
A la llarga, la Diputació
Tot i el canvi de vegueria, tots dos municipis continuaran adscrits a la província i la Diputació de Lleida, com la resta del Solsonès, ja que en aquest cas canviar res és molt més complicat perquè depèn de lleis estatals. Això sí, veient “les diferències” amb municipis veïns com Castellfollit de Riubregós, que pertany a l’Anoia i a Barcelona, no amaguen que també els agradaria. “Ho tenim al cap; ho vam estudiar molt bé, i també ens aniria bé ser de la Diputació de Barcelona”, exposa l’alcalde de Torà. I és que el 2010 la llei de vegueries ja va fer un primer intent de reformular els límits provincials, però va haver d’acabar desant-se al calaix.
Una consulta, descartada de moment
L’aprovació de la llei de canvi de comarca de Torà i Biosca va dur una certa controvèrsia perquè el PSC i Junts van rebutjar les esmenes d’ERC i la CUP que instaven a convocar una consulta als municipis per avalar els acords de ple, tot i que la normativa que regula els canvis comarcals no ho exigeix. Al final, en tot cas, la llei tampoc hi tanca la porta, així que els nous ajuntaments podrien fer-la a posteriori si ho estimessin necessari. En aquest sentit, Coscollola assegura que ells veien bé fer ara una consulta, si bé s’haurien generat problemes tècnics. “Si mires la llei de consultes populars, la institució convocant ha de ser neutral, així que no ho podríem fer els ajuntaments perquè som els que hem promogut el canvi”, exposa. Per això, i perquè afectava més d’un municipi, l’hauria hagut de convocar el govern o el president de la Generalitat, i no ho poden fer quan hi ha unes altres eleccions convocades, com és el cas de les municipals. “Això ho ha impossibilitat ara”, tanca. En el cas de Biosca, en tot cas, l’alcalde, Josep Puig, assegura que no hi cal cap consulta, perquè “el 95% de la gent està d’acord a canviar”.