La crisi de l’aigua
Millorar el regadiu a Valls
La comunitat de regants vallenca aconsegueix que la Generalitat desencalli una obra pendent de feia gairebé una dècada
Permetran optimitzar els sistemes de reg
Enmig de la incertesa per abastir els regadius amb les ajustades reserves, una de les estratègies és la modernització de les infraestructures dels canals de reg, i Acció Climàtica va anunciar ahir que desencalla una inversió de 3,81 milions d’euros per millorar la xarxa de la Comunitat de Regants de Valls, un projecte molt esperat per transformar la xarxa d’antigues séquies de làmina lliure per una xarxa a pressió que permet un transport “més eficient”. La modernització es fa a la zona dels torrents de Valls, entre el municipi i Vallmoll, que abasta una superfície de 384,32 hectàrees de terrenys. Les obres ja s’han iniciat i formen part de la segona fase del projecte. Donaran servei a 202,7 hectàrees i es construirà una bassa de regulació d’aigua, s’implementarà un sistema de telecontrol i s’automatitzarà el reg per fer una gestió més eficient dels recursos hídrics.
La Comunitat de Regants de Valls està formada per diferents agrupacions que reguen amb l’aigua dels torrents de la Xamora i el Catllar, un aprofitament que es fa amb rescloses dels diferents recs històrics encara parcialment a cel obert. Les obres es van decretar d’interès general el 2001 i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) només en va executar la primera fase, que es va acabar el 2014, amb un cost de 4,4 milions d’euros. El 2018 es va signar un conveni entre el Ministeri d’Agricultura i el govern perquè fos el Departament qui executés la segona fase.
El retard de les obres, coparticipades pels regants, es va agreujar després que, un cop adjudicades a l’empresa millor qualificada, la segona empresa impugnés el concurs i el veredicte del Tribunal de Contractes s’allargués, fet que va provocar la dimissió del president de la Comunitat i la resta de la junta amenacés de plegar igualment. La finalització de les obres permetrà als pagesos implantar el reg per degoteig o l’aspersió, sistemes més eficients i que, a banda d’estalviar ús d’aigua, els permetran ajustar factures i compensar la inversió que han hagut d’avançar per a la millora del regadiu, al marge de la despesa afegida de distribuir l’aigua per l’interior de cada parcel·la.