La cimera de l’aigua acaba sense acord
El règim sancionador als ajuntaments evita que pugui haver un consens
Hi haurà una taula de l’aigua el mes de juny
La cimera de l’aigua ha finalitzar sense acord. L’objectiu era arribar a un consens però el punt que fa referència al règim sancionador als ajuntament ho ha impedit. “El govern no resoldrà el problema de l’abastament sancionant els ajuntaments, la vocació era dissuadir”, ha subratllat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ha criticat que els grups no hagin donat suport i ho ha atribuït a la proximitat de les municipals. “Jo no sé si aquest escenari s’hagués produït si no estiguem a les portes d’unes eleccions”, ha remarcat.
La consellera ha garantit que el decret aprovat fa dues setmanes es continuarà tramitant com a projecte de llei i que els grups podran presentar al·legacions. I que es convocarà una taula nacional per tractar el tema per al mes de juny.
Jordà ha negat que hi hagi una data per començar a posar sancions als municipis, tot i que han dit que a partir del mes de maig faran un escrit als municipis perquè ho tinguin en compta i elaborin els plans d’emergència que calgui. El govern garanteix un acompanyament als municipis i també, segons ha explicat el director de l’ACA, Samuel Reyes, que accelerarà totes aquelles actuacions que estaven previstes per als propers cinc anys, com és el cas d’algunes dessaladores, com la Tordera. També estan previstes noves actuacions per aconseguir més regeneració i més potabilització de l’aigua. A la reunió hi ha assistit a banda de Jordà i Reyes, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca; el secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, David Rodríguez; i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.
Oposició
Encara que Jordà no ha dit quin havia estat el grup discrepant amb la data, la diputada socialista Sílvia Planeque ho ha desvetllat de seguida en argumentar que s’havien obert a pactar una moratòria com a mínim fins al setembre per donar més marge als ajuntaments “per licitar les obres necessàries” per abordar la sequera. “Cap alcalde ni alcaldessa malmeten ni una sola gota d’aigua a Catalunya”, ha assegurat Planeque, que ha acusat el president Pere Aragonès i la consellera Jordà, de “faltar” els seus compromisos i ha negat que el PSC s’hagi oposat al pacte per “electoralisme”.
Per la seva part, Junts per Catalunya ha carregat tant contra el Govern com contra el PSC. El líder de Junts al Parlament, Albert Batet, ha lamentat “l’enrocament ideològic” que ha impedit “un consens de mínims”. “És una llàstima que pensin més en el partit que no pas en el país”, ha manifestat Batet, que ha criticat que “els partits que s’aproven mútuament els pressupostos no han estat capaços de moure’s per trobar consensos”. La CUP, per la seva part ha acusatPSC i JxCat d’actuar amb “tacticisme” davant les municipals per mostrar la “debilitat” del Govern. I el El PP ha retret que el Govern vulgui “imposar sancions” als ajuntaments.
La cimera s’ha celebrat en plena primavera, sense una previsió de pluges que puguin millorar la situació i amb una sequera sense data de finalització. Entre les mesures que contempla el decret, hi ha la possibilitat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pugui suspendre durant quaranta-vuit hores la captació d’aigua per a usos diferents de l’abastament de la població quan aquest abastament perilli i recuperar pous en desús. El text, a més, endureix les sancions als 224 municipis que es troben ja en una situació d’excepcionalitat, que poden rebre multes d’entre 10.000 i 150.000 euros, una de les mesures que tant el PSC com JxCat havien demanat que es retirés o com a mínim que hi hagi un temps de transició per aplicar-les i que al final ha estat el punt que ha impedit l’acord.