Societat

La llei estatal permet a Catalunya recuperar la llei de regulació del lloguer que va tombar el TC

La norma habilita a les Comunitats Autònomes o els ajuntaments a declarar les zones tensionades on establir els topalls pels lloguer

La revisió de les quotes no podrà superar el topalls del 2% aquest any i del 3% el 2024

Es considera gran tenedor a un propietari amb més de cinc habitatges

La llei estatal de l’habitatge que han pactat avui PSOE i Podem amb el suport d’ERC i Bildu permet que Catalunya recuperi, un cop aprovada, la llei de regulació dels preus de lloguer que va tombar el Tribunal Constitucional el març de l’any 2022. Segons han explicat Bildu i ERC en roda de premsa, la norma deixaria en mans de les comunitats autònomes la definició de zones tensionades on els grans tenidors –que segons aquesta llei seran els propietaris que tinguin més de cinc habitatges i no deu com era fins ara– no podran llogar l’habitatge per sobre d’uns index de preus establerts i als petits tenidors mai per sobre del contracte anterior. Aquests són els requisits previstos en la llei catalana tombada pel TC i que segons havia defensat el Sindicat de Llogaters havia aconseguit abaratir els preus de lloguer fins a un 5%.

Pel que fa a la declaració de les zones tensionades, els ajuntaments o les comunitats les podran declarar quan es compleixin com a mínim un dels dos requisits: que la mitjana de les rendes estigui destinant un 30% dels ingressos a pagar el lloguer o que en els últims cinc anys l’increment hagi estat tres punts per sobre de l’IPC.

La diputada d’ERC, Pilar Vallugera, ha garantit que les mesures aprovades tindran una aplicació efectiva i que les zones que ja estaven considerades com a tensionades en la llei catalana tornaran a considerar-se així. “Les que estaven afectades continuaran afectades. El nostre govern ho aplicarà directament”, ha garatit Vallugera.

A banda del tema de les zones tensionades, que tindran un tracte diferencial, l’acord preveu també que en general les actualitzacions dels preus del lloguer no superin el topall del 2% aquest any, el 3% el 2024 i que a partir del 2025 s’articuli un mecanisme per fixar un nou topall, que haurà d’estar sempre per sota de l’IPC.

Honoraris i desnonaments

La nova norma preveu també que els honoraris a les immobiliàries que ara els paguen els inquilins els paguin a partir de la seva entrada en vigor els propietaris dels immobles.

Altres mesures que possibilita l’acord fa referència als desnonaments. Vallugera ha lamentat que “no s’hagi pogut desbloquejar el lloguer social” ni que tampoc s’hagi pogut incloure un article que obligui als grans tenidors a posar a disposició de les administracions alguns habitatges, però la nova llei inclourà noves pròrrogues per als procediments de llançament, que ajornaran els processos més de dos anys, eliminarà els llençaments sense data i hora concreta i farà necessari que en els casos de vulnerabilitat les administracions hagin d’estar al corrent per prendre les mesures oportunes. “Aquesta legislació està especialment pensada per als desnonaments. Es podia desnonar famílies vulnerables sense que l’administració ho sapigués. Ara s’inclou les administracions per evitar-ho”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.