Alemanya
Alemanya diu adeu a l’energia nuclear
El govern alemany tancarà aquest dissabte les últimes tres centrals que encara continuen obertes al país
Alemanya s’acomiada aquest dissabte de l’energia nuclear, amb la desconnexió de les tres últimes centrals nuclears que encara continuen obertes al país.
El camí cap a l’apagada nuclear ha estat llarg. El calendari cap a l’adeu progressiu de l’energia nuclear el va impulsar l’any 2000 l’aleshores canceller socialdemòcrata, Gerhard Schröder, amb els Verds com aliats, i el va recuperar el 2011 la conservadora Angela Merkel, arran de la catàstrofe a la central japonesa de Fukushima. El camí cap a l’adeu a l’energia nuclear va ser posteriorment reprès per la coalició de govern liderada pel socialdemòcrata Olaf Scholz.
Inicialment, Alemanya hauria d’haver abandonat l’energia nuclear el 31 de desembre del 2022. Però, la coalició de govern va aprovar el passat octubre una pròrroga per garantir el subministrament davant la crisi energètica derivada de la invasió russa d’Ucraïna.
L’apagada nuclear és un objectiu llargament perseguit pels ecologistes, però la majoria d’alemanys –el 59%– hi està en contra, davant un 34% que s’hi mostra a favor, segons un baròmetre d’Infratest dimap per a la televisió pública ARD difós aquest divendres i recollit per l’agència Efe.
Aquestes dades, explica l’agència, contrasten amb les de fa dotze anys, quan el juny del 2011, uns tres mesos després de la catàstrofe de Fukushima, el 54% dels enquestats va respondre afirmativament a la pregunta de si la ràpida decisió d’abandonar progressivament l’energia nuclear era la correcta, davant un 43% que opinava el contrari.