Societat

Fracàs del comandament a distància per vendre tabac

Salut

"Estic fart del comandament i m'estic plantejant treure la màquina de tabac". Així de taxatiu es mostra l'amo d'un bar restaurant situat al davant de l'Hospital Clínic, per on cada dia passen desenes de clients. Ell, de moment, continua engegant la màquina des de la barra cada cop que un client l'hi demana, però molts altres responsables de bars i restaurants, cansats d'haver d'interrompre constantment la seva feina, han optat per posar el comandament a disposició del client o, directament, han desactivat el sistema i han tornat a la situació anterior, quan tothom tenia lliure accés a les màquines expenedores.

Des del 2007, la llei obliga a instal·lar comandaments a distància per evitar l'accés lliure dels menors a les màquines de tabac. Amb tot, hi una minoria de bars que mai han arribat a instal·lar el sistema, malgrat que s'exposen a multes d'entre 600 i 10.000 euros. La gran majoria ho van fer, però és evident que molts ja n'estan tips. "Fa dues setmanes que hem penjat el comandament a la màquina, perquè no podem estar pels clients i pel tabac", afirma l'encarregada d'una cafeteria de l'Eixample.

Un servei més per al client
La majoria de responsables de bars coincideixen: la venda de tabac no és un negoci, sinó un servei més per al client o, fins i tot, una manera de tenir canvi. L'encarregada de la cafeteria de l'Eixample explica que es van gastar prop de 300 euros en el comandament i l'adaptació de la màquina. "Hem de vendre molt tabac per amortitzar la inversió", assegura.

En un altre establiment de Sant Feliu de Llobregat també han deixat el comandament a l'abast de la clientela. Els cambrers atenen la barra, les taules i ara, també la terrassa. Per això sempre deixen el comandament al mateix racó de la barra. Un lloc que els clients habituals coneixen.

En un bar del carrer Aribau, el cambrer de tota la vida es queixa: "No teníem prou feina a la barra i servint les taules que, a sobre, ens en van donar més". En un bar de la plaça de l'estació de Cornellà de Llobregat, l'amo ho diu ben clar: "El que es va inventar això del comandament es podria haver quedat a casa". Amb tot, no s'atreveix a desconnectar el sistema. "Només em falta que em denunciïn", afirma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.