Salut

Salut

Parts més respectats

L’hospital de Calella estrena una sala de parts naturals que dona servei a l’Alt Maresme i la Selva

Ofereix parir a l’aigua a les embarassades de baix risc

L’índex de cesàries i parts instrumentals ja ha començat a davallar

“Al principi tenia por, però després ha estat com un somni”, diu la primera usuària

Fa uns quants divendres, la Widad, en un estat de gestació força avançat, va notar que tenia pèrdues de sang i va fer cap a l’hospital de Calella, el de referència a la seva zona. “Estava espantada i com que soc primerenca pensava que em controlarien que el bebè estava bé i m’enviarien cap a casa, però no.” El seu fill, en Karim, venia de camí i l’equip que l’atenia va oferir-li la possibilitat de donar-li la benvinguda al món utilitzant la sala de parts naturals que havien inaugurat el dia abans. Dit i fet: la Widad es va convertir en la primera a parir a la banyera i també a quedar completament satisfeta amb l’experiència. “Ha estat com un somni meravellós que no canviaria per res. Si fos mare per segon cop, ho tornaria a fer dins l’aigua”, assegura.

La posada en marxa recent d’una nova sala de parts naturals a l’hospital Sant Jaume de Calella respon a la necessitat de donar resposta a les gestants de l’Alt Maresme i la Selva que volen un entorn no medicalitzat i alhora ben equipat per tenir-hi els fills de la manera més orgànica possible, en un entorn íntim, còmode i acollidor però alhora amb totes les garanties sanitàries i la seguretat d’estar en un centre hospitalari per si hi ha qualsevol imprevist.

La reforma del nou equipament ha costat 250.000 euros i s’emmarca en l’estratègia de l’atenció al part respectat i la voluntat del servei de ginecologia i obstetrícia de garantir la humanització d’aquest procés. L’espai està dirigit a les dones que tenen embarassos sense complicacions i per a les quals es preveu un part i un naixement de baix risc. Està adequat amb una banyera preparada per poder parir a l’aigua, una liana i una cadira especial per si es vol fer un part en vertical i altres components per afavorir el procés de dilatació i gestió del dolor, com ara una pilota, un bany amb dutxa i un llit per descansar o utilitzar durant el part, entre altres elements.

A més, hi ha un sistema personalitzable d’il·luminació, de fil musical i d’aromateràpia per crear l’ambient més propici perquè les gestants es relaxin i donin la benvinguda als seus fills de la forma més tranquil·la possible. “En el meu cas, vam posar una llum baixa amb estrelles al sostre i pels altaveus vam escoltar l’Alcorà, perquè recitar-lo em relaxa molt i en aquest cas també em va ajudar”, recorda la Widad. La seva experiència a la sala va ser completa: va utilitzar la pilota inflable per fer moviments pelvians, la liana per agafar-se mentre es posava a la gatzoneta i afavorir que la gravetat fes el seu efecte sobre el nadó i, finalment, va entrar a la banyera per donar-hi a llum.

“Va ser tot molt fàcil i parir a la banyera va ser una experiència inoblidable. M’ho imaginava molt dolorós i tenia certa por, però no n’hi va haver per tant. Va passar molt de pressa i l’equip va ser molt afectuós i atent, vigilant sempre la temperatura de l’aigua i que tot anés bé”, rememora. A més, la Widad admet que el fet de ser en un entorn tan acollidor la va ajudar a deixar-se acompanyar pel seu marit, que la va “ajudar molt”, mentre que un entorn més medicalitzat no s’hi hauria vist amb cor.

Els beneficis de parir a l’aigua

Una de les responsables d’aquest canvi d’orientació és la cap del servei de ginecologia i obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, la Dra. Marta Gonzàlez, que destaca la importància de disposar d’una sala com aquesta en un hospital comarcal: “La nova sala és un pas més per continuar donant visibilitat al part respectat. Sempre hem procurat treballar prioritzant els desitjos de les gestants, preservant tant la seva intimitat com la fisiologia del procés i aquest espai se suma a un conjunt d’iniciatives que hem anat incorporant en els últims anys per garantir la humanització del procés, com per exemple l’acompanyament en les cesàries programades.”

Els parts que tenen lloc a la banyera són assistits per llevadores especialitzades, ja que es requereix una formació prèvia per atendre la dona i el nadó en un medi aquàtic. En aquest sentit, a Calella hi ha una llevadora i un ginecòleg formats per assistir aquest tipus part a cada torn. Segons expliquen els experts, els beneficis del part a l’aigua són clars perquè la flotabilitat facilita que la gestant tingui molta més capacitat de moviment i autonomia per col·locar-se en la posició que més li convingui i anar canviant. A més, l’aigua calenta afavoreix el procés de relaxació i alleugereix el dolor en la fase de dilatació. “En el meu cas crec que va ser tot molt ràpid, recordo que ni m’ho creia i deia a l’equip que ens atenia: «Ja està? Ja el tinc amb mi?» Va ser fantàstic”, recorda.

La doctora Gonzàlez remarca que les eines d’ajuda al part natural ajuden clarament al procés, però tampoc és imprescindible utilitzar-les totes. “Són recursos que abans no teníem a l’abast i que beneficien les gestants. Agafar-se a la liana, per exemple, afavoreix el procés de dilatació i el part vertical, que és el més fisiològic perquè tenim l’ajuda de la força de la gravetat. Els moviments pelvians fan que el bebè es col·loqui millor i es prepari per sortir. Posar-se a la gatzoneta afavoreix la sensació d’empènyer i si ho fas penjant de la liana el cos queda més suspès i la matriu no es recolza sobre la pelvis, així que s’alleugereix el dolor”, explica.

En tots aquests parts el nadó està ben controlat per unes corretges que mesuren els valors de patiment fetal i que, en ser amb tecnologia sense fils, permeten a la mare moure’s lliurement i fins i tot entrar a la banyera amb elles.

En aquestes primeres setmanes de funcionament, moltes dones han fet servir ja aquest espai. “Qualsevol gestant, vulgui o no epidural, pot passar una primera estona a sala per relaxar-se i afavorir la dilatació. Un cop allà, moltes han anat aguantant i han parit sense anestèsia i d’altres han volgut l’epidural i no passa absolutament res”, relata la cap del servei d’obstetrícia. Segons fonts del centre, la mitjana de parts a l’aigua és d’un a la setmana.

Més parts eutòcics

Un altre dels objectius d’aquest tipus d’intervencions, a banda de facilitar el compliment de les voluntats de les gestants, és incrementar el volum de parts eutòcics, és a dir que transcorren sense complicacions i sense necessitat d’intervenció mèdica ni d’instruments com ara fòrceps, ventoses o espàtules. “Amb les mesures que havíem pres fins ara a les sales convencionals, com ara aportar confort amb aromateràpia, escalfor local i l’ús de la pilota, ja hem començat a observar una millora en aquest sentit. El percentatge de parts vaginals ha pujat perquè fem menys cesàries. I ara esperem que amb l’ús d’aquest nou espai les xifres de parts eutòcics millorin encara més”, assenyala la cap de ginecologia i obstetrícia.

En aquests parts sense intervenció mèdica, doncs, la responsabilitat recau sobre la llevadora, que és qui està amb la gestant i la guia durant el procés. Cristina Torres és la cap d’aquest equip especialitzat en la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i una de les llevadores que han estat formades en parts aquàtics. Torres explica que, un cop el nadó surt a l’aigua, “pot estar-hi fins a un minut, perquè la placenta continua perfonent, però un cop treu el cap de l’aigua ja no es pot tornar a submergir.”

Entre les primeres usuàries hi ha hagut una presència elevada de dones d’origen estranger, perquè en altres cultures no hi ha tanta tirada cap a l’ús de l’epidural. A la vegada, segons la cap de les llevadores, el principal volum de demandes d’aquest tipus de recursos procedia de dones “que s’han informat molt sobre el tema i que solen tenir un nivell d’estudis més elevat”.

Amb aquesta obertura, l’hospital de Calella també espera incrementar el nombre de parts, ja que havia detectat que un 30% anaven a l’hospital Santa Caterina de Salt, on ja s’oferien els parts naturals a l’aigua.

LES FRASES

250.000
euros
ha costat la reforma de la sala de parts de l’hospital de Calella.
El perfil que demana més parir a la banyera és el de les dones ben informades
Cristina Torres
cap de llevadores corporació de salut del maresme i la selva
Les ajudes al part natural fan que hi hagi menys ús d’instruments i cesàries
Marta Gonzàlez
cap de ginecologia i obstetrícia corporació de salut del maresme i la selva
Ha estat una experiència meravellosa. Si tinc un altre fill, hi tornaré
Widad
Primera dona que va parir a la nova banyera de l’Hospital de Calella

Un fet excepcional que cada cop està més dissenyat

“Abans les embarassades parien i ni es volien imaginar com aniria tot plegat. Ara, en canvi, en alguns casos te’n faries creus, del nivell de programació i de tot el que volen”, explica la cap de ginecologia i obstetrícia de l’hospital de Calella. Des que el Departament de Salut va presentar, a principis del 2020, el nou protocol d’atenció i acompanyament al naixement a Catalunya s’ha incrementat molt l’ús dels plans de part i naixement, un document en què la gestant manifesta les seves preferències sobre l’atenció que rebrà, els sistemes de control del dolor i la vigilància fetal, entre altres factors. “Abans es tenien més fills, però ara en molts casos només passa un cop i, per tant, el part es programa com un dels esdeveniments més importants de la vida”, confirma Cristina Torres, cap de les llevadores. A Catalunya, la mitjana de fills per dona és d’1,31, segons dades de Salut.

El fet de dissenyar com es vol parir és un pas endavant important perquè permet sortir de les constriccions mèdiques que imposava abans el sistema, però, alhora, “una planificació excessiva pot suposar un risc perquè, si per algun motiu no es pot complir, pot quedar la sensació d’haver fracassat”, explica la doctora Gonzàlez. “Una persona pot venir amb la idea de sentir-ho tot i fer un part natural, però el dolor és lliure i personal i si després vol l’epidural no hauria de passar absolutament res”, hi afegeix.

Un altre dels aspectes que promou el protocol d’atenció i acompanyament al naixement és la reducció del nombre de naixements per mètode quirúrgic. A Catalunya un 28% dels parts es fan per cesària, segons dades oficials, una xifra que és molt més alta en la sanitat privada que no pas en la pública.

El pla de naixements també treballa per fer la primera visita postpart a domicili com a primera opció, detectar precoçment la depressió postpart i prevenir la síndrome de l’infant sacsejat, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia