L’hospital d’Olot prova amb èxit el transport de mostres biològiques amb drons
El temps, la sostenibilitat del trajecte i la qualitat de la mostra són els principals índexs de valoració que s’han tingut en compte
La Fundació Hospital d’Olot i l’empresa AldoraTech van fer dimecres una prova pilot per transportar mostres biològiques de l’ambulatori a l’hospital amb drons. La prova volia demostrar si el servei funcionava i permetia l’estalvi de la petjada de carboni que suposa enviar mostres amb vehicles sobre rodes . El temps, la sostenibilitat del trajecte i la qualitat de la mostra són els principals índexs de valoració que es van tenir en compte. I va acabar amb èxit, aconseguint el primer cas de transport de mostres biològiques amb dron.
En aquest sentit, la referent en Innovació de la fundació, Neus Domènech, va detallar que l’estat de les mostres que es va transportar era bo i es van poder analitzar en bon estat. El dron, que pesa 9 kg, pot transportar un màxim de 6 kg més. Va equipat amb una caixa que està refrigerada i a l’interior s’hi pot posar les mostres corresponents.
L’objectiu és que aquest aparell porti tots els tubs de les analítiques que es fan en els CAP i també altres mostres biològiques perquè el laboratori de l’hospital les analitzi. Fins ara, aquest recorregut es feia per carretera, però ara es podria fer per via aèria. El temps és pràcticament el mateix, però el CEO d’AldoraTech, Eduard Gòmez, va recordar que el més important és l’estalvi en emissions de CO2 que suposa. De fet, el dron està impulsat per energia elèctrica i per això suposaria “un 80% menys d’emissions” respecte al transport per carretera.
La prova pilot s’ha contextualitzat dins la Jornada d’usabilitat de drons per al transport de mostres biològiques que s’ha fet aquest dijous a Olot i ha comptat amb la participació d’una vuitantena de persones de l’àmbit sanitari i d’emergències o interessades en aquesta nova tecnologia d’arreu de Catalunya.
Noves aplicacions
La referent en Innovació de la fundació, Neus Domènech, també va detallar que aquesta prova pilot ha servit per comprovar la utilitat del servei i posar-ne de nous sobre la taula. De fet, la fundació ha apuntat que possiblement es podria fer un trajecte entre els dues ABS que gestiona la fundació a la Garrotxa, una a la vall d’en Bas i l’altra a Sant Joan les Fonts, segons l’ACN. Els dos centres podrien enviar mostres al laboratori de l’hospital comarcal i estalviar-se els viatges que fan.
A més, també es podria volar per atendre pacients que viuen en zones rurals aïllades i que s’han de desplaçar per anar a buscar la medicació. Domènech creu que seria un pas important en la comoditat de l’atenció a distància.
Tot i així, la contractació del servei encara no s’ha definit. La referent en Innovació de l’hospital apunta que possiblement es podrien contractar uns vuit vols a la setmana però caldrà veure l’encaix que tingui la nova normativa aeronàutica i també com el sistema sanitari públic encaixa aquest projecte.