Salut

L’exposició a la contaminació augmenta el risc de patir una covid greu

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona amb una mostra de 4,6 milions de persones assegura que certes partícules podrien facilitar la proliferació de la infecció, la hipertensió o disminuir les defenses

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona elaborat amb una mostra de 4,6 milions de persones el 2020, que s’ha publicat a Nature Communications, conclou que estar exposat a la contaminació atmosfèrica durant un llarg període de temps s’associa amb un major risc de patir covid-19 greu, ser hospitalitzat, ingressar en una Unitat de Cures Intensives (UCI) i fins hi tot morir, segons recull l’ACN

La investigació també ha apuntat la relació entre certes partícules i la possibilitat de desenvolupar malalties associades al virus com la hipertensió; així com facilitar que la infecció proliferi o que disminueixin les defenses.

L’equip investigador va determinar les mitjanes anuals de partícules fines, diòxid de nitrogen, carboni negre i ozó registrades al lloc en el qual residia cada participant. Alhora, va recopilar dades relatives a la covid-19 greu, com els ingressos hospitalaris i a l’UCI, la durada de la seva estada i les morts relacionades amb la malaltia durant l’any 2020.

En avaluar les associacions, els investigadors van trobar que l’augment de l’exposició a partícules fines estava relacionat amb un increment del 19% de les hospitalitzacions. Alhora, la quantitat d’emissions de diòxid de nitrogen també es va associar amb una pujada del 42% dels ingressos a l’UCI. Pel que fa a les elevades exposicions a carboni negre, es van vincular amb un augment del 6% de les morts.

“Les nostres troballes afegeixen més proves convincents sobre la importància de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica per millorar la salut de la població en general i la infecció respiratòria aguda greu en particular”, ha indicat Otavio Ranzani, investigador d’ISGlobal i principal autor de l’estudi.

Explicacions a l’associació

Segons els responsables de la recerca, existeixen diversos mecanismes biològics que podrien explicar per què la contaminació atmosfèrica a llarg termini podria augmentar el risc de desenvolupar covid-19 greu. Una hipòtesi és que augmenta el risc de malalties cròniques associades a la covid-19 greu, com ara la hipertensió. Una altra de les teories, és que l’exposició a la contaminació atmosfèrica podria facilitar la infecció, ja que s’han publicat evidències que indiquen que l’exposició a partícules fines augmenta l’expressió dels receptors als quals s’uneix el virus, sobretot en el pulmó. A banda, l’exposició a la contaminació atmosfèrica també s’ha relacionat en un altre estudi amb canvis en les defenses immunitàries que són clau per mitigar el SARS-CoV-2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.