Societat

Començament d’any negre a les carreteres amb 13 morts més que l’any passat

Dos nous morts apugen a 29 els del gener, la xifra més alta dels últims quatre anys

Si s’ha de fer cas del mes de gener, aquest serà un any complicat en matèria de trànsit. En només 28 dies han mort 13 persones més que en tot el gener passat. En total, comptant les dues persones que van morir ahir a Alcover i Vinaixa, 29 persones han perdut la vida durant els primers 28 dies de gener.

Per trobar una xifra de morts més alta que en aquest inici d’any cal remuntar-se fins al 2004, en què 34 persones van perdre la vida. De fet, el de l’any passat va ser un gener excepcional, en què només 16 persones van morir a la carretera, una xifra rècord. El més preocupant de les xifres actuals, però, és que superen les del 2005 i 2006 –26 i 25 morts– i s’acosten perillosament a la del 2004, quan van morir 38 persones en 34 accidents.

El director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, va explicar ahir que “hi ha hagut un mort cada dia, pràcticament el doble que l’any passat”. No hi ha una causa única que expliqui aquest augment sobtat, ja que, segons Pérez Moya, els accidents tenen “casuístiques molt diferents, però sí que hi coincideix la velocitat inadequada, ja que hi ha moltes sortides de via i xocs frontals”. El màxim responsable de trànsit va qualificar de desastre els “quatre morts del cap de setmana i els vuit en l’última setmana”.

Malgrat que la xifra sigui alta, cal relativitzar els salts d’un any respecte a un altre, i més si es té en compte que des de la implantació del carnet per punts hi ha una gran oscil·lació de xifres entre un mes i l’altre. Sense anar més lluny, el 2007 es va passar de 42 morts durant el març a només 17 a l’abril.

Problemes a Girona
D’altra banda, la Prefectura de Trànsit de Girona va recuperant la normalitat després d’un inici d’any caòtic, en què durant diversos dies va tancar abans d’hora perquè no podia atendre el públic. Trànsit va atribuir la situació a les vacances dels treballadors i a l’augment de persones per fer tràmits, algunes de les quals van haver d’anar a la Prefectura fins a tres dies diferents per aconseguir fer la seva gestió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.