Societat

llengua

Google oculta els webs en versió en català

Mesos de queixes d’usuaris, moviments a les xarxes i inquietud perquè els resultats de cerca a Google de webs amb versió en català van començar a aparèixer principalment en castellà en dispositius configurats en català. El contingut hi era i hi segueix sent, però el problema ha estat que, de sobte, el català ha tendit a relegar-se en segon i tercer pla o a invisibilitzar-se, mentre que els resultats en castellà ho han acaparat tot. I, ara, un estudi de l’Aliança per la Presència Digital del Català corrobora, amb dades, aquesta sensació de milers d’usuaris que s’està perjudicant el català, ja que, en el 66,5% de webs multilingües analitzades, la versió en català ha perdut visibilitat i, per tant, les seves visites també cauen.

Això és així, segons l’informe, perquè el cercador ha prioritzat els resultats en castellà i amaga el català. De fet, l’estudi, que ha agafat una mostra de 639 pàgines web —d’empreses, institucions, etc.— també ha corroborat que el 80% del tràfic que tots aquests webs han perdut en català s’ha traslladat al castellà. Aquesta davallada considerable del posicionament dels resultats en català s’inicia la primavera del 2022, segons detecta aquest treball, i això coincideix amb el moment que Google decideix actualitzar el nucli de l’algoritme, que determina l’ordre dels resultats que apareixen a la portada del cercador. Es va produir el maig del 2022 i, segons les dades que es recullen, és evident que la coincidència temporal no és casualitat. Però es descarta la motivació “intencional” de perjudicar el català per raons polítiques i, més aviat, es planteja la hipòtesi que en l’actualització es va modificar quelcom relatiu a les llengües regionals, o bé respecte a la valoració del contingut en català o en la relació en un territori amb dues llengües principals d’ús (que es fes prioritzar la llengua forta). Google reconeix que aquests canvis en l’algoritme “canvien el comportament de cerca substancialment”, però, en aquest cas, han afectat negativament el català. L’afectació no és total, però toca la majoria de webs.

També se suma la circumstància que els usuaris catalanoparlants cliquen resultats en català o castellà “indistintament” i, quan el contingut en castellà està molt més ben posicionat i el català és amagat o no hi és, es tendeix a clicar el web igualment. Això evidencia que les preferències lingüístiques expressades en la configuració de Google queden ignorades i s’acaba donant encara més visites al castellà, cosa que retroalimenta un cercle viciós que perjudica el català.

Si els continguts en la llengua del país es veuen menys, es cliquen menys, i si no es veuen, no es cliquen. Per evitar una substitució lingüística a internet i perquè el català pugui tornar-hi a ser una llengua normal, l’Aliança, integrada per entitats en defensa de la llengua com ara Òmnium, Plataforma per la Llengua i Obra Cultural Balear, ha alertat de la situació “extremadament greu” i ha mogut fitxa per canviar la situació. El mateix informe detalla que es va posar en contacte amb els cercadors com ara Google, que té el 95% de quota de mercat al Principat, i que, després de saber de la problemàtica, va demanar dades factuals per poder-la resoldre. Un cop fet, els facilitaran directament el document o mitjançant la Generalitat, que “ha expressat interès a ajudar a resoldre l’afer i ha contactat les companyies”. També el rebran eurodiputats actius en la defensa de llengües minoritàries i minoritzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia