societat
Un centenar d’infants de Bonmatí demanen fer-se les analítiques per comprovar els nivells de plom
L’alcalde i Salut Pública demanen a Acció Climàtica que instal·li un mesurador de la qualitat de l’aire
L’Agència de Salut Pública ha anunciat aquest dilluns que hi ha un centenar d’infants i dues dones embarassades de Bonmatí apuntats per fer-se l’analítica per comprovar els nivells de plom en sang. Segons informa l’agència ACN, el Departament de Salut ha habilitat el consultori local durant tres dies perquè els 220 menors de 14 anys i totes les embarassades del poble puguin inscriure’s a les proves i determinar si hi ha contaminació o no.
Aquesta mesura respon a la petició veïnal després d’anys de queixes per una empresa de reciclatge de bateries que hi ha per fortes olors. En paral·lel, l’alcalde i Salut Pública han demanat a Acció Climàtica que instal·li un mesurador de la qualitat de l’aire per analitzar la quantitat de plom de forma periòdica.
Des de fa anys els veïns de Bonmatí es queixen de fortes olors que surten d'una fàbrica de reciclatge de bateries que hi ha al municipi. Després d'anys que l'Ajuntament de Sant Julià de Llor i Bonmatí demanés que s'analitzés el nivell de contaminació que hi podria haver de plom entre la població, des de l'Agència de Salut Pública s'ha decidit fer analítiques de sang en infants d'entre 0 i 14 anys i dones embarassades del municipi.
Des d'aquest dilluns i fins el dijous es pot demanar hora per fer l'extracció i al cap d'uns dies es comunicarà el resultat a les famílies. Les proves es fan al consultori local que té Bonmatí i de moment hi ha 106 infants apuntats dels 220 empadronats i 2 dones embarassades. Es tracta de pràcticament la meitat dels infants que hi ha empadronats al poble. De moment, la Regió Sanitària de Girona està satisfeta amb la resposta de la gent però demana que s'hi apunti "el major nombre d'infants possible" per aconseguir uns resultats més acurats, tal com ha detallat el cap d'Atenció Ciutadana, Xavier Burjons.
Una punxada "com un pessic"
En aquestes proves, els professionals sanitaris reben els infants amb un qüestionari per saber "els hàbits saludables, la seva dieta" i altres coses que podrien determinar una presència més elevada de ferro a la sang del que és habitual. A partir d'aquí es fa una extracció de sang normal i es porta a analitzar. La majoria dels infants apuntats tenen 7 anys, tot i que Burjons ha destacat que també hi ha alguns nadons inscrits. Per altra banda, el cap d'Atenció Ciutadana de la Regió Sanitària de Girona ha assegurat que si hi ha més demanda de l'esperada obriran nous torns els propers dies.
Una de les que aquest dilluns a la tarda ha passat pel consultori local és la Mercè Duque. Té 11 anys i assegura que l'analítica ha estat "com un pessic petit i després feia pessigolles". La Mercè és conscient que les proves que s'ha fet serà per determinar si hi ha plom a la sang per "la fàbrica que hi ha al darrera del poble".
Per altra banda, la Clàudia Coelho ha explicat que ella també ha portat el seu fill per fer-se les proves. Considera que cal "treure'n l'aigua clara" de les conseqüències que podria tenir la contaminació de plom en l'aire de la indústria que hi ha al municipi. Tot i així, assegura que ells estan "lluny" de la indústria i no nota les olors que d'altres veïns més propers sí que han manifestat en reiterades ocasions. Malgrat tot, la Clàudia creu que cal aprofitar l'oportunitat que dona Salut Pública i sortir de dubtes. Per això demana la implicació de totes les famílies amb menors de 14 anys, per aconseguir que "els resultats siguin els més acurats possibles a la realitat".
Coïssor als ulls
El malestar dels veïns de Bonmatí amb aquesta empresa va començar fa anys després que notessin "fortes olors". Els veïns van constituir-se en plataforma per canalitzar les seves queixes i des de l'Ajuntament de Sant Julià de Llor i Bonmatí van començar a demanar controls de la qualitat de l'aire per garantir "la tranquil·litat de la població", tal com explica l'alcalde en funcions del municipi, Marc Garcia.
Garcia ha detallat que quan bufa el vent hi ha molta gent que es queixa "d'irritació als ulls, el nas i la gola". A més, a Bonmatí ja coneixen l'olor de la fàbrica com "la pudor metàl·lica", que és la fortor que fa la fundació de les bateries quan es reciclen.
Mesurador de la qualitat de l'aire
L'alcalde ha agraït a l'Agència de Salut Pública que faci les analítiques als infants i embarassades del municipi, però ha reclamat al Departament d'Acció Climàtica que "compleixi amb la seva part". Marc Garcia ha reivindicat la necessitat de tenir un "aparell fixe que controli la qualitat de l'aire les 24 hores del dia". Segons l'alcalde, aquest aparell donaria "garanties" que no hi ha cap tipus de risc tòxic per als veïns de Bonmatí.
Per altra banda, Garcia ha recordat que de moment la Generalitat justifica l'activitat de l'empresa perquè "compleix la normativa", però lamenta que hi ha "estudis que indiquen que hi ha terres i sòls contaminats" que no s'han tingut en compte. Per això demana la màxima implicació del Govern en diferents àmbits.
Des de l'Agència de Salut Pública han coincidit en la petició a Acció Climàtica perquè instal·li aquest mesurador de la qualitat de l'aire. Segons la cap de servei de Protecció de la Salut a Girona, Rosa Maria Cid, aquest aparell permetria determinar amb major precisió el grau de contaminació que podria tenir la fàbrica al municipi i comparar les dades acumulades al llarg dels anys per veure possibles alteracions.