Societat

acnur

Els desplaçats forçosos al món marquen un nou rècord amb 110 milions

La guerra a Ucraïna i el conflicte el Sudan han elevat el nombre de persones que s’han vist obligades a abandonar les seves llars

La xifra de persones que s’han vist obligades a abandonar les seves llars per guerres, persecució, violacions dels drets humans o desastres naturals va arribar als 110 milions el maig del 2023, el nombre més alt del que es té registre fins ara, segons l’informe publicat aquest dimecres per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur).

La guerra al Sudan, que ha desplaçat a gairebé dos milions de persones des de l’abril passat, és l’última d’una llarga llista de crisi que ha dut a marcar aquesta xifra rècord de refugiats i desplaçats forçosos. Es va passar dels 89,3 milions de persones que es van veure obligades a abandonar les seves llars a final del 2021 als 108,4 milions a final del 2022, 19,1 milions més, a causa principalment de la invasió russa d’Ucraïna.

La xifra, però no s’ha aturat aquí. En la primera meitat d’aquest 2023 ha continuat creixent fins a assolir la xifra rècord dels 110 milions, degut principalment a noves crisi com la del Sudan o situacions en deteriorament com les de Birmània, segons les dades presentades en roda de premsa per l’alt comissionat de l’Acnur, l’Italià Filippo Grandi.

Dels 108,4 milions de persones que es van veure obligades a abandonar les seves llars el 2022 per conflictes, desastres naturals i altres crisi, l’Acnur assenyala que 62,5 milions són desplaçats interns que continuen en el seu país i 35,3 milions refugiats en altres territoris.

A ells se sumen 5,4 milions de demandants d’asil i 5,2 milions de “persones en necessitat de protecció internacional”, una categoria especial de persones no exactament amb estatus de refugiats, però en situació molt similar i que agrupa sobretot els veneçolans establerts majoritàriament en altres països d’Amèrica.

Turquia és el país que més refugiats acull (3,6 milions, molts d’ells sirians), seguit per l’Iran amb 3,4 milions (majoritàriament de l’Afganistan) i per Colòmbia amb 2,5 milions de refugiats principalment veneçolans.

Paral·lelament, el país d’on han fugit més persones a altres països com a refugiades és Síria amb 6,5 milions, seguit d’Ucraïna i de l’Afganistan amb 5,6 milions cadascun (l’Acnur va arribar a comptabilitzar en mesos anteriors fins a vuit milions de refugiats ucraïnesos, tot i que ha corregit aquesta xifra últimament a la baixa).

En quarta posició se situa Veneçuela (5,4 milions) i a continuació el Sudan del Sud (2,2 milions) i Birmània (1,2 milions), segons les estadístiques de final del 2022 on encara no figuraven els prop de mig milió de refugiats causats per dos mesos de conflicte al Sudan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.