Medi ambient

L’escala

Es triplica la presència del corriol camanegre a l’Alt Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà detecta i protegeix els ous del corriol camanegre per evitar que la gent els esclafi. Ho fa fent tancats al voltant dels nius d’aquest ocell, que diposita els ous a la sorra i que es troba en perill d’extinció a conseqüència de la massificació de les platges. L’activitat dels treballadors del parc per preservar l’espècie es concentra entre maig i juliol, que és el període en què pon els ous.

A l’Alt Empordà, gràcies als tancats i també a la recuperació de dunes, la seva presència s’ha triplicat durant l’última dècada. “L’espècie està molt amenaçada a tot Europa i l’empordanesa és una de les poques poblacions que estan augmentant”, afirma l’ornitòleg Joan Burgas. Segons ell, “s’ha passat d’unes 25 parelles fa deu anys a les 70 actuals”. Les dades surten d’un cens anual que es fa entre els ornitòlegs i els educadors ambientals del parc, que recorren a peu les platges i compten els exemplars del corriol, a més d’anotar els nius que hi detecten. Els ous del corriol són d’una coloració molt semblant a la sorra. Tal com expliquen des del parc, això “permet que passin desapercebuts per als depredadors, però corren el risc de ser esclafats per la gent que va a la platja”. Normalment, a cada niu n’hi ha tres. A més, per augmentar l’efectivitat, el parc disposa de diversos educadors ambientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.