Societat

La descoordinació policial va complicar la festa de 'la roja'

Societat

La descoordinació de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana en el dispositiu policial establert amb motiu de la victòria de la selecció espanyola a l’Eurocopa va agreujar els aldarulls a la plaça Espanya. Fonts municipals i policials dels dos cossos parlen obertament, encara que de manera extraoficial, de la falta de comunicació que hi va haver el 29 de juny a la nit en l’operatiu desplegat a la plaça Espanya.

En aquell punt de la ciutat, la festa de la roja és on més es va excedir, amb la crema de lavabos portàtils, el trencament de finestres d’un bus, els danys a la font i l’assalt a un camió de bombers. Segons apunten algunes fonts, el dispositiu desplegat a la plaça Espanya va començar amb mal peu perquè el tall del trànsit, responsabilitat de la Guàrdia Urbana, no es va fer correctament.
No va ser l’únic error que diverses fonts consultades atribueixen a la policia municipal. En el moment que ja començaven a cremar els lavabos portàtils, instal·lats amb motiu de la celebració, la Guàrdia Urbana va autoritzar en solitari, sense comunicar-ho als comandament dels Mossos, l’entrada d’un camió dels bombers sense acompanyament policial.

Segons algunes opinions, aquest va ser el detonant que la festa acabés amb una càrrega policial. Els aficionats més exaltats van assaltar el vehicle, que va patir danys per valor de 5.000 euros, i van crear un nou focus d’incidents. Al mateix temps, el mobiliari urbà continuava cremant i contribuïa a augmentar la sensació de caos.

Les crítiques, però, no es dirigeixen en una única direcció, i fonts de la Guàrdia Urbana retreuen als Mossos que no informessin del moment exacte de l’inici de la càrrega. Segons ells, això va propiciar que una pilota de goma ferís l’intendent major, Xavier Vilaró, fet que des dels Mossos desmenteixen.

En aquest punt, hi ha diverses versions dels fets, algunes contradictòries. El secretari de Seguretat, Joan Delort, va assegurar dimecres que quan el cap de la Guàrdia Urbana va demanar la intervenció per desallotjar la plaça, els Mossos li van respondre que tardarien uns minuts. De l’explicació de Delort es va sobreentendre que no van tornar a parlar.

En canvi, altres fonts sostenen que des dels Mossos es va dir a Vilaró que no era convenient actuar en aquell moment perquè hi havia massa gent a la plaça i que, quan es va decidir carregar, se’n va informar la Guàrdia Urbana. La tercera versió acusa els Mossos de deixar “amb el cul a l’aire” no només Vilaró, sinó tots els agents del cos municipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.