Coronavirus
El govern espanyol decreta el final de l’emergència sanitària per la Covid-19
L’acord del Consell de Ministres fa decaure totes les mesures extraordinàries per la pandèmia, entre les quals l’obligatorietat de la mascareta on encara era vigent
Corea del Nord sembla haver retirat també les mascaretes
El govern espanyol ha decretat aquest dimarts el final de l’emergència sanitària per la Covid-19 a l’Estat més de tres anys després de l’inici de la pandèmia.
El Consell de Ministres ha aprovat un acord pel qual decauen totes les mesures extraordinàries adoptades per fer front al virus, entre les quals l’obligació de dur mascareta en aquells espais on encara ho era.
El ministre espanyol de Sanitat, José Miñones, ha explicat que malgrat la Covid-19 “continua present” i és rellevant per a la salut pública, la malaltia ara està “controlada” i “ja no constitueix una situació de crisi sanitària”. És per això que ha defensat que cal “donar per finalitzada la crisi sanitària i totes les mesures extraordinàries que s’han adoptat aquests mesos”.
Miñones ha destacat que la vacunació ha permès que el 93% de la població estigui protegida i això ha estat “essencial” perquè poder “tancar l’episodi provocat per la pandèmia”..
Una de les mesures que continuava vigent era l’obligatorietat de dur mascareta als centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. Aquest requisit decaurà tan bon punt el decret sigui publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), previsiblement dimecres o dijous.
No obstant això, Miñones ha apel·lat a la “cultura de responsabilitat adquirida” i a continuar utilitzant les mascaretes i altres mesures higièniques davant la presència de símptomes d’infecció respiratòria.
L’acord del Consell de Ministres assenyala que la mascareta es considerarà “altament recomanable” per a les persones simptomàtiques quan estiguin en espais compartits, pels professionals que atenguin casos simptomàtics, a les UCI i unitats amb pacients vulnerables o a les urgències hospitalàries o d’atenció primària, inclosa la sala d’espera.
En el cas de les residencies de persones grans o amb discapacitat, encara que no recomana l’ús universal de les mascaretes l’acord insta a adoptar “precaucions addicionals per evitar brots”.
El govern espanyol ha ratificat així la decisió adoptada per unanimitat per les comunitats autònomes i el govern espanyol ael Consell Interterritorial de Salut del passat 23 de juny, quan van aprovar aixecar l’obligatorietat de la mascareta on encara era un requisit després que al febrer ja es retirés la mesura al transport públic.
Pyongyang relaxa les mesures
Corea del Nord, un dels països que encara manté mesures estrictes contra la Covid-19, podria haver retirat també l’ús generalitzat de les mascaretes.
El règim nord-coreà no ha anunciat públicament cap canvi en la seva política, però des d’ahir els mitjans estatals mostren imatges de ciutadans amb la cara descoberta tant a espais interiors com exteriors. Segons mitjans sud-coreans, la retirada de la mascareta podria tenir a veure amb les altes temperatures, que han arribat als 35 ºC en alguns punts del país.
Tot i que el país està completament tancat des del 2020, no va ser fins al maig de l’any passat que Pyongyang va informar dels primers casos de Covid-19. Al setembre el règim va anunciar que havia “vençut” el virus i va retirar l’obligatorietat de la mascareta, però va tornar a activar la mesura algunes setmanes més tard per evitar la propagació de la grip i “altres malalties infeccioses pròpies de la tardor i l’hivern”.