Societat

baròmetre social

La majoria vol que la Generalitat gestioni rodalies, l’aeroport i la recaptació d’impostos

Una àmplia majoria de catalans són favorables que la Generalitat gestioni rodalies (83%), l’aeroport del Prat (74%) i la recaptació d’impostos (64%), i un 56% també estan a favor de la gestió de la Seguretat Social. Així ho reflecteix la segona onada de l’any del Baròmetre del Centre d’Estudis i Opinió (CEO) de la Generalitat, elaborada a partir de 2.000 entrevistes fetes per l’empresa Gesop, els resultats de la qual es publicaven aquest dimecres.

En el cas del servei ferroviari de rodalies i regionals, el sentiment és molt transversal políticament, de manera que més d’un 95% dels simpatitzants d’ERC, Junts i la CUP volen que sigui el govern qui gestioni rodalies, però també un 62% dels simpatitzants de Vox i el PP i un 77% dels de Ciutadans. En el cas del traspàs de l’aeroport del Prat, els simpatitzants de Vox i el PP estan dividits, però continuen sent majoria els de Ciutadans que volen que el gestioni la Generalitat (58%).

Només en la recaptació d’impostos i la Seguretat Social, la majoria de simpatitzants del PP, Vox i Ciutadans volen que continuïn en mans de l’Estat –un 50% dels simpatitzants del PSC volen la gestió catalana dels impostos enfront d’un 42%–. Amb percentatges una mica inferiors als dels partits independentistes, també són majoria clara els simpatitzants d’En Comú Podem favorables que la Generalitat ho gestioni tot, encara que hi ha un nombre elevat de contraris (42%) en el cas del traspàs de la Seguretat Social.

Torna a guanyar el no

Pel que fa a la independència de Catalunya, el Baròmetre del juliol no canvia respecte a l’anterior, i es manté la majoria social contrària a la secessió (52%) respecte als favorables (42%), una tendència que, punt amunt punt avall, es manté des de fa quatre anys (juliol del 2019) després d’un any i mig amb majoria independentista expressada en l’enquesta (des de l’octubre del 2017 fins al març del 2019). Tampoc hi ha canvis apreciables en les preferències dels enquestats per una Catalunya com a estat independent (33%), comunitat autònoma (31%), estat dins una Espanya federal (23%) o per una simple regió d’Espanya (7%).

Respecte al camí o a la configuració de l’estatus polític de Catalunya, un terç dels ciutadans (32%) opten per una integració pactada a Espanya, mentre que un altre terç aposta per la independència pactada (30%) i només un 10% volen la independència unilateral. Hi ha un destacat 14% d’enquestats que no defineixen la seva posició i un 11% de favorables a la unitat d’Espanya sense negociació i, per tant, en la situació actual.

Un 4,4 per als governs

Tot i que un 54% dels enquestats aproven la gestió del govern i la suspenen un 42%, la nota mitjana resultant de les valoracions és un suspens (4,4). Per partits, només els simpatitzants d’ERC i En Comú Podem aproven el govern, i els socialistes li atorguen un 4,8. La resta de formacions el suspenen.

També un 4,4 obté de nota la gestió del govern espanyol de Pedro Sánchez, tot i que també són majoria els que l’aproven (53%) davant dels que el suspenen (45%). El principal problema dels catalans és la insatisfacció amb la política, segons afirma un 13% dels consultats. El funcionament de l’economia, l’atur i la precarietat laboral, les relacions Catalunya-Espanya i la sanitat preocupen un 9% de la població

La majoria (51%) consideren la situació econòmica de Catalunya dolenta –molt dolenta per a un 11%– i encara més gent (60%) consideren dolenta la d’Espanya –un 13%, molt dolenta.

Tot i que un 49% dels ciutadans pensen que la situació econòmica ha empitjorat, cal recordar que aquest és un percentatge en descens tenint en compte que en aquesta posició pessimista s’hi situava un 57% en el Baròmetre del març, un 67% en el de l’octubre i fins a un 84% en el de l’octubre del 2020.

Animal domèstic en 4 de cada 10 llars

Pel que fa a tendències socials, un 44% de les llars catalanes ja tenen alguna mascota, majoritàriament gossos i gats, però també d’altres, un 4%. La xifra disminueix a mesura que augmenta el nombre d’habitants del municipi i, així, per exemple, a Barcelona només un 30% de llars tenen una mascota mentre que un 67% no conviuen amb cap animal.

Però es comença a arribar al límit perquè un 56% creuen que ja hi ha prou gossos i un 43%, prou gats al seu municipi o barri. De fet, fins a un 31% dels enquestats creuen que ja hi ha massa gossos.

LES XIFRES

13
per cent
consideren que el primer problema és la insatisfacció amb la política. Altres qüestions preocupen menys.
49
per cent
veuen pitjor la situació econòmica que fa un any. Però l’opinió està en retrocés, perquè al març eren un 57%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.