consum
2,5 milions de tones de carn van sortir dels escorxadors catalans l’any passat
L’any passat van sortir dels escorxadors catalans 2.531.000 tones de carn, segons les dades del sacrifici de bestiar que l’Institut d’Estadística de Catalunya ha fet públiques aquesta setmana. Un 80% de la carn escorxada correspon a l’espècie porcina, mentre que l’aviram representa un 14%; el boví, un 5%, i les altres espècies, l’1% restant, seguint la tònica habitual al país. En concret, el 2022 es van sacrificar 511.771 vedells, vaques, bous, toros i anolls (133.911 tones de pes total de les canals); 1,06 milions de xais (14.435 tones); 76.469 cabrits, segalls i cabres (358 tones); 23,38 milions de porcs i garrins (2,09 milions de tones); 1.390 cavalls (359 tones); 197,15 milions d’aus, la gran majoria pollastres d’engreix (355.788 tones), i 6,2 milions de conills (7.222 tones).
Aquestes xifres representen, en global, un augment del 3,7% amb relació al 2021. Per comarques, el 44,6% de la carn de porcí se sacrifica a la demarcació de Barcelona; el 42,8%, a la de Girona, i el 12,6%, a la de Lleida, mentre que a Tarragona arriba de fora. En canvi aquesta demarcació té molt de pes pel que fa a les aus: el 30,8% se sacrifiquen a les comarques tarragonines; el 34,8%, a les de Lleida; el 27,7%, a les Barcelona, i només el 6,8%, a les de Girona.
En el cas dels conills, encara hi ha més predomini de les comarques del sud, amb gairebé el 58% de tots els que se sacrifiquen a Catalunya.
El boví i l’equí, tot i que amb magnituds molt diferents, tenen la mateixa proporció: 89% de consum directe i 11% de consum industrial. En canvi el consum industrial es redueix molt en l’oví (8%), el cabrum (4%) i els conills (0,3%). A l’altra banda hi ha les canals procedents dels porcs, amb més volum de carn dedicada a la indústria (60,6%) que al consum directe (39,4%).