Societat

La recollida selectiva s’estanca a Catalunya el 2022 amb un 45,3%

Conca de Barberà, Osona, el Berguedà, el Solsonès i la Terra Alta són les cinc comarques amb sistemes més eficients

El director de l’Agència de Residus de Catalunya reconeix que hi ha “molts deures a fer”

“Del total dels residus municipals, l’any passat es van recollir selectivament el 45,3%, el que representa un 0,3% més que a l’exercici de 2021, el que mostra una estabilització de l’índex de recollida selectiva”, ha assegurat el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire Soler. En la presentació del darrer balanç, Peraire ha reconegut que Catalunya “encara té molts deures a fer”. L’objectiu de reciclatge fixat per la UE per al 2025 se situa al 55% dels residus generals, mentre que pel 2020 era del 50%. No és partidari d’imposar sancions i aposta més per donar incentius als municipis.

Segons les dades fetes públiques aquest dimarts a Prats de Lluçanès, Conca de Barberà, Osona, el Berguedà, el Solsonès i la Terra Alta són les cinc comarques que tenen implantats sistemes eficients. A nivell municipal els cinc primer municipis amb els índexs més alts són Vilablareix, Albons, Corçà, Sant Quirze Safaja i Verges. Tots ells també tenen el sistema de recollida porta a porta. De fet, a Catalunya ja hi ha més de 300 municipis amb aquest model de recollida selectiva.

Grans ciutats

A les grans ciutats de Catalunya la recollida selectiva encara és baixa: els 23 municipis de més de 50.000 habitants tenen una taxa del 37,9% i només ha pujat 3,5 punts en els darrers cinc anys. En canvi, segons recull l’agència ACN, la mitjana de recollida selectiva del conjunt dels 924 municipis de menys de 50.000 habitants se situa al 47,5%, per sobre de la mitjana de Catalunya. En aquest sentit, Peraire ha insistit que, malgrat que és important fer la feina en totes les poblacions, “ha arribat l’hora que els municipis de més de 50.000 habitants implementin models d’alta eficiència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]