CANVI CLIMÀTIC
La humanitat ja ha consumit els recursos naturals de tot l’any
Com a mitjana, l’ésser humà necessitaria 1,75 planetes per satisfer les seves demandes
La Terra ha entrat en números vermells. Avui és el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra 2023, la data que indica que la humanitat ha consumit tots els recursos generats pel planeta per a tot l’any, segons l’anàlisi elaborada pel think tank Global Footprint Network (GFN). El primer registre específic del Dia de la Sobrecapacitat que va fer aquesta ONG va ser el 29 de desembre del 1970, és a dir que en només mig segle aquesta data s’ha anticipat uns quants mesos, apropant-se a la meitat de l’any.
El director de Conservació de WWF —una de les gairebé un centenar d’organitzacions internacionals que col·laboren amb GFN—, Enrique Segovia, apunta en declaracions a Efe que la humanitat està en un moment de crisi ecològica en què “consumeix molts més recursos dels que anualment el planeta és capaç de regenerar”, fins al punt que, com a mitjana, l’ésser humà necessitaria 1,75 planetes per satisfer les seves demandes.
Però en el consum per països hi ha desigualtats: “Qatar consumeix l’equivalent a nou planetes; els EUA, més de cinc; l’Estat espanyol, prop de tres i el Iemen ni tan sols la meitat d’un”, assenyala Segovia. En el cas de l’Estat espanyol, el seu dia específic de sobrecapacitat aquest any va ser el 12 de maig, segons GFN. Per intentar pal·liar la situació a curt termini, l’expert afirma que caldria “endarrerir la data 19 dies cada any d’aquí a 2030”.
Per la seva banda, el director general de GFN, Steven Tebbe, assenyala que el canvi climàtic —les onades de calor, els incendis forestals, les sequeres i les inundacions— té a veure amb l’avançament del dia de la sobrecapacitat. Entre les propostes per reduir l’explotació dels recursos naturals hi ha una limitació efectiva d’emissions i de deixalles alimentàries, ja que actualment es desaprofita més del 40% del menjar.
Segovia recorda que no només els estats o les empreses sinó també cada persona té un grau de responsabilitat per afrontar la situació i que “com a ciutadans hem de fer el possible per reduir la nostra empremta”.