Societat

GIRONA

L’antic Odèon serà la “millor” botiga de bicis del món

  • Visitants a l’interior de l’antic Teatre Odèon durant l’últim Temps de Flors QUIM PUIG.
  • VÍDEO: Arya Strak, perseguida pels carrers del Barri Vell de Girona.

L’antic Teatre Odèon, situat a les icòniques escales de Sant Martí, al número 6 de la pujada de Sant Domènec, serà a partir de l’any que ve la “millor botiga” de bicicletes del món. Segons ha pogut confirmar aquest diari, els propietaris de l’edifici han arribat a un acord, després d’una llarga negociació, amb la botiga Velodrom, que té previst obrir-hi un espai ciclista amb punt de venda de bicicletes multimarca i articles ciclistes, taller mecànic i cafeteria. Velodrom, que és de propietat catalana, ja té actualment una botiga a la ciutat, que va obrir el 2021 al carrer Argenteria.

Amb aquest acord es resol la incògnita sobre el futur d’aquest edifici emblemàtic del Barri Vell, que està catalogat com a bé cultural d’interès local. Les últimes activitats que s’hi van dur a terme van ser la del taller Cromats Ensesa, tancat el 2016 a causa de la defunció del propietari, Joan Ensesa, i la de la fusteria Armand Lladó, que va tancar el 2019 per jubilació.

L’Odèon va ser entre mitjan segle XIX i el 1912 un saló on es feien balls, espectacles musicals, festes populars i mítings. El 1857, i durant tres anys, va ser l’únic teatre de la ciutat a causa del tancament per reformes del Teatre del Pallol, l’actual Teatre Municipal. El 1926 va passar a ser la seu de la societat obrera La Amistad. D’aleshores ençà, ha passat per diversos períodes de tancament, però també ha donat cabuda a activitats que no tenen res a veure amb la configuració inicial de l’edifici, com ara el Gimnàs Gómez –que va arribar a fer-hi vetllades de boxa–, una presó i el magatzem dels manaies. L’edifici també ha estat afectat per dos incendis.

Un restaurant König

L’any 2015 l’empresari Miquel Casals va comprar el Teatre Odèon i hi va dur a terme diversos treballs de consolidació i rehabilitació perquè l’edifici estava en risc de col·lapse. Durant aquest temps, l’empresari ha valorat diverses propostes perquè l’Odèon recuperi la vida, però fins ara no n’havia fructificat cap. Qui més a prop va quedar d’instal·lar-s’hi va ser el grup König, que pretenia obrir-hi un restaurant per a 400 persones. Els veïns i les entitats del Barri Vell van mostrar el seu rebuig al projecte. Finalment, tot i que ja havien arribat a un acord, les dues parts van acabar desestimant-lo. També els germans Roca, propietaris del restaurant El Celler de Can Roca, van arribar a visitar l’edifici, però l’interès no va passar d’aquí. Casals va oferir l’edifici a la Diputació i a l’Ajuntament de Girona per obrir-hi un equipament cultural, però cap de les dues institucions va trobar prioritari fer-hi res. L’empresari també és propietari de l’habitatge que hi ha sobre l’Odèon, que té previst reformar per fer-hi quatre apartaments de lloguer.

Els últims anys s’hi han dut a terme algunes activitats puntuals, a l’Odèon. La primavera passada, per exemple, va donar cabuda a una de les exposicions florals del Temps de Flors i el 2015 s’hi va rodar la famosa escena de Joc de trons en què Arya Stark, interpretada per Maisie Williams, es llança d’una finestra que dona a les escales de Sant Martí per fugir dels seus perseguidors.

L’obertura de Velodrom al Teatre Odèon consolidarà Girona com a meca mundial del ciclisme. La ciutat s’ha convertit en residència habitual de dotzenes de ciclistes professionals i ja és una destinació turística de primer ordre per als aficionats al ciclisme gràcies a l’atractiu de les carreteres gironines. En els últims anys, algunes de les principals marques de bicicletes han obert botigues al centre de la ciutat, com ara Castelli, que es va instal·lar als baixos on hi havia Cal Rei, al carrer Nou.

David Mateu, fundador i propietari de Velodrom, havia expressat que el seu “somni” era obrir la millor “concept store ciclista” del món. Ara falta acabar de tramitar els permisos per poder adaptar l’espai a les necessitats de la botiga, que en principi obriria el 2024. Les obres hauran de respectar la configuració original de l’edifici perquè en quedi clar l’ús primitiu. A més, se n’hauran de conservar elements protegits, com ara les pintures murals, la barana de l’altell i la vintena de columnes de ferro que l’aguanten.

Velodrom va començar la seva singladura a Barcelona, on va obrir una botiga al número 6 del carrer Compte de Salvatierra. També té presència a Katowice (Polònia) i Quito (Equador).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.