SOCIETAT
Els ranxos volen ser patrimoni immaterial
Els tradicionals ranxos de Vidreres, Capmany i Albons i la sopa de Verges podrien ser declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco si prospera la candidatura que vol presentar la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya. Aquests àpats populars tenen lloc cada dimarts de Carnestoltes i els organitzen entitats que recol·lecten els ingredients per les cases i masies dels pobles i els cuinen a foc viu en grans peroles.
La proposta va sorgir en una trobada anual de la federació, de què també formen part les escudelles de Castellterçol i Gelida, el ranxo de Ponts i les calderades de la Seu d’Urgell i Montmaneu. Entres d’altres, es va decidir articular la candidatura a través del Ministeri de Cultura d’Andorra, on també existeix aquesta tradició d’àpats populars. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vidreres ha assumit el paper de mitjancer, perquè el municipi selvatà està agermanat amb la Massana. “N’he parlat amb el cònsol anterior i amb l’actual i, a través d’ells, ens hem posat en contacte amb el Ministeri”, explica l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que aquesta setmana va tenir una reunió a Andorra.
La proposta és ben vista pel Ministeri andorrà, i a partir d’ara caldrà recopilar la informació sobre aquests àpats per elaborar un dossier. La previsió és que, en qüestió de dos anys, el govern andorrà tingui tota la informació per tramitar la candidatura a la Unesco. El projecte també està obert als àpats populars similars que també se celebren al País Valencià i a Itàlia.