Hospital enlairat en el present i el futur
La nova directora gerent de l’hospital de Granollers, Beatriu Bayés, treballa per augmentar l’activitat i reduir les llistes d’espera
L’edifici d’urgències tindrà noves sales d’operacions
És temps de canvi en el sector sanitari de Granollers per adequar-se als reptes de futur, i la directora de l’hospital, Beatriu Bayés, s’hi està introduint de ple. N’ha agafat les regnes després d’una llarga etapa de 21 anys amb Rafael Lladó al capdavant. És un període efervescent amb molts canvis, com ara el nou edifici d’urgències, que es va posar en funcionament el passat mes de febrer, i la nova UCI, aquest juliol. La Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, regida per un patronat, està integrada en el sistema públic de salut i dona servei a gairebé 400.000 persones.
Reduir llistes d’espera
Beatriu Bayés detalla quins en són els principals cavalls de batalla: “El repte més important del 2023 és fer el pla d’accessibilitat, que suposa fer un increment d’activitat important, que cal per consolidar pressupost i reduir llistes d’espera, tant les quirúrgiques, com les de consultes externes i les de proves.” Bayés explica que una demanda que han d’aconseguir és “el nou bloc quirúrgic, necessari per poder oferir una assistència de qualitat i una accessibilitat millor”. Sobre el termini, hi afegeix: “S’està avançant molt amb el Servei Català de la Salut [CatSalut] i hauria de ser aviat, perquè estem bastant alineats i s’ha aprovat.” Ara, a l’hospital hi ha sis sales d’operacions. Bayés detalla que “els que hi ha al centre de salut Granollers del carrer Girona són sales d’operacions més destinades a la cirurgia menor i major ambulatòria, que no requereixen ingrés hospitalari”, que s’han posat en marxa aquest mes de juny i que també gestiona l’hospital. La directora afirma “calen sales noves per fer la cirurgia que requereix hospitalització o cirurgia complexa”. “El CatSalut ja està al cas que les necessitem. Estem treballant matí, tarda i el dissabte al matí per poder fer tota l’activitat quirúrgica. És clar que és un ritme d’activitat que no és el millor, ni per als professionals, ni per a ningú.” Les noves sis sales d’operacions projectades, que permetran descongestionar les que ara funcionen, es faran al nou bloc d’urgències i se sumaran a les que ja existeixen.
Complex hospitalari
Bona part de les dependències de l’hospital, tot i ser edificis separats, estan unides. A la part centenària, hi ha les consultes externes. Segueix una construcció feta a posteriori on hi ha l’activitat hospitalària i, més recent, un bloc integrat al territori amb les noves urgències i on projecten fer les noves sales d’operacions, entre d’altres.
Beatriu Bayés, que fa gairebé quatre mesos que està en el càrrec, és llicenciada en medicina i cirurgia per la UAB i especialista en nefrologia.Té una llarga trajectòria; primer, com a directora mèdica al Germans Trias i Pujol de Badalona, més tard, com a directora i, en darrer lloc, com a directora assistencial d’Hospitals de l’ICS. Té ganes de treballar incloent tothom: “Aposto per un lideratge humanista i col·lectiu, que respecti les persones i potenciï el treball en equip.”
Nou edifici de radioteràpia a Granollers
L’equipament, de dues plantes, està ubicat a prop de l’hospital. Es preveu posar-lo en funcionament al setembre i serà un centre satèl·lit del Clínic per al tractament dels pacients d’oncologia radioteràpica. Forma part de la Xarxa de la C17, ja que dona servei als municipis que estan en la seva òrbita, de l’hospital de Vic, Granollers, Mollet i Cardedeu, i evitar així 16.000 desplaçaments a l’any als grans hospitals de Barcelona per rebre tractament. Les instal·lacions, de prop de 1.500 m2, tenen equipaments de darrera generació, dos acceleradors lineals d’alta energia –un donat per l’empresari Amancio Ortega– i un equip de tomografia computada (TAC). El nou centre té una distribució dels espais ideada per si calgués ampliar-lo i, com que està recobert d’elements ceràmics i integrat a l’entorn, recorda l’edifici centenari que hi ha al davant.