Societat

Els experts proposen que els condemnats per delictes greus siguin obligats a donar una mostra del seu ADN

La comissió d'experts creada a Catalunya per disminuir la reincidència d'exreclusos condemnats per delictes greus, com violacions i assassinats, ha proposat avui crear bases d'ADN que puguin ser consultades per totes les forces de seguretat, i l'anomenada vigilància de conducta, per controlar els excarcerats que presentin un alt risc de reincidència.

Durant la presentació de les conclusions, el president del grup d'experts i exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), José María Mena, ha explicat que cal que el govern espanyol obligui aquests presos a cedir mostres d'ADN per poder identificar-los en un futur en el cas que cometin un nou delicte.

Alhora, ha exigit que els Mossos d'Esquadra puguin accedir a la base d'ADN de què disposen la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per poder identificar els responsables d'un crim si ja han estat condemnats per un altre delicte.

La policia catalana, ha explicat Mena, aporta mostres d'ADN de presumptes delinqüents per a l'ampliació d'aquesta base, però després no pot accedir directament a la informació, sinó que ha de sol·licitar-la a les forces de seguretat de l'Estat cosa que, segons la seva opinió, és "absurd, antieconòmic i alenteix" les investigacions.

Per l'exfiscal en cap del TSJC, cal modificar la llei orgànica del 2007 sobre bases de dades policials d'ADN perquè no obliga els condemnats per delictes greus a entregar mostres d'ADN, sinó que estableix que han de ser els reclusos qui les ofereixin de manera voluntària. Tot i això, la policia sí agafa les empremtes dactilars a tots els processats.

La comissió que ara ha presentat les seves conclusions va ser impulsada fa uns mesos pel departament de Justícia, arran dels casos de Martínez Singul i Rodríguez Salvador, dos exvioladors que van sortir en llibertat malgrat els intents de la fiscalia per allargar-los la pena. Els psicòlegs van alertar que cap dels dos estava rehabilitat i la seva excarceració va generar molta polèmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona