canvi climàtic
Un estudi apunta a inundacions més freqüents i intenses en el Mediterrani
Una anàlisi de World Weather Attribution conclou que l’escalfament global fa que pluges com les registrades a Líbia siguin cinquanta cops més probables
Les intenses pluges que van negar part del Mediterrani a principi de mes tenen una explicació: el canvi climàtic. Aquesta és la conclusió d’un estudi fet per un equip internacional de climatòlegs de la xarxa World Weather Attribution (WWA) publicat aquest dimarts i recollit per l’agència Efe. Segons l’estudi, l’escalfament global provocat per l’activitat humana ha augmentat el risc desastres naturals i fenòmens meteorològics extrems com els registrats a Grècia o Líbia. Concretament, les pluges torrencials registrades a Grècia, Bulgària i Turquia a principi d’aquest mes són fins a deu vegades més probables, i les devastadores precipitacions que han provocat el desastre de Líbia, amb almenys 11.300 morts a la ciutat de Derna, cinquanta vegades més.
Una de les principals conclusions de l’estudi, segons diuen des de WWA i que recull Efe, és que els grans impactes observats en algunes regions es van deure a una combinació d’alta vulnerabilitat de la població i la seva exposició al fenomen meteorològic.
A la zona afectada de Grècia, la majoria de les ciutats i infraestructures estan situades en zones inundables. Pel que fa a Líbia, on la quantitat de pluja que va caure va ser “molt superior” a la mai registrada, la situació es va veure agreujada per la combinació de diversos factors com un conflicte armat de llarga durada, la inestabilitat política, un manteniment deficient de les preses i possibles problemes de construcció.