Societat

Només el 54% d'estudiants de medicina són catalans

UNIVERSITATS

Només 443 de les 823 places de primer curs que han ofert les quatre universitats catalanes que imparteixen els estudis de medicina (la de Barcelona, l'Autònoma, la de Lleida i la Rovira i Virgili) han estat ocupades per estudiants nascuts o residents a Catalunya. Això significa que fins a un 46% de les places de nou accés dels estudis més sol·licitats a Catalunya (3.511 demandes en primera preferència en l'última preinscripció) les ocupen universitaris de fora. El curs passat, aquest percentatge era del 38,32%.

Les xifres van ser revelades ahir pels quatre degans de medicina, que al juliol, quan la conselleria d'Innovació va anunciar la creació de quatre noves facultats per augmentar el nombre de places, ja van alertar del percentatge creixent d'estudiants de la resta de l'Estat que ocupaven les places de nova creació, especialment a les facultats de Reus i Lleida.

Impacte a la UAB
Tot i que aquestes facultats continuen sent les que acullen un percentatge més elevat d'estudiants de medicina de fora (fins a un 72% en el cas de la URV i un 67% a la UdL), el fenomen ha començat a impactar aquest curs les universitats de Barcelona, especialment la UAB, que ha reduït el percentatge d'estudiants catalans del 69,39% del curs anterior al 47,56% de l'actual.

La raó ha estat l'entrada en vigor, l'1 de juny d'aquest any, d'una resolució estatal que permet que els estudiants de sistemes universitaris no espanyols puguin accedir a les universitats de l'Estat amb la nota del centre de procedència, sense haver de fer la selectivitat.

Aquest fet ha provocat, segons denuncien els degans, que a les llistes d'admesos a les facultats de medicina catalanes hagin aparegut estudiants "amb notes superiors al 9,9", un fet que "també s'ha observat en d'altres facultats espanyoles". A la UB, per exemple, les dues notes més altes a medicina van ser un 9,99 i un 9,75, unes qualificacions "inconcebibles en els estudiants que fan les PAU a Catalunya, on la selectivitat els redueix, de mitjana, un punt la nota del centre de procedència". En aquests dos casos, les notes corresponien a un estudiant que havia cursat batxillerat en un col·legi privat estranger de Barcelona i a un altre de portuguès.

"No ens oposem en absolut a la mobilitat, però denunciem que els estudiants catalans no competeixen en igualtat de condicions", va assenyalar el degà de la UdL, Joan Ribera. El president del Consell d'Estudiants de Medicina de la UAB, Josep Oriol Miquel, va denunciar també el "clar desavantatge" dels estudiants catalans: "No sé quina és la solució, però l'equilibri actual no és coherent".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.