Exposicions
CaixaForum Girona ofereix una mirada polièdrica al fenomen dels videojocs
L’exposició ‘Homo ludens. Videojocs per entendre el present’, comissariada per Luca Carrubba, proposa una mirada antropològica als videojocs, un fenomen cultural, estètic i artístic essencial en la cultura de masses contemporània
La mostra reuneix 55 peces de 28 creadors, entre videojocs, fotografies, escultures, vídeos i instal·lacions, i estarà oberta fins al 18 de febrer de 2024
Que el fenomen dels videojocs té cada vegada més presència a nivell social també ho demostra el fet que a Girona hagin coinciit en pocs dies dues exposicions dedicades a aquesta temàtica, Nova pantalla al Modern, Centre Audiovisual i Digital de Girona, i ara al CaixaForum, Homo ludens, produïda i organitzada per la Fundació la Caixa. Aquesta, inaugurada avui, arriba a Girona després d’un llarg recorregut per diferents centres CaixaForum d’arreu de l’Estat i amb un gran èxit de públic.
La cap de continguts d’Exposicions d’Art a la Fundació la Caixa, Carla Tarruella; la directora de CaixaForum Girona, Anna Colomer, i el comissari Luca Carrubba han presentat avui aquesta mostra que vol seru una reflexió sobre el paper central del joc en la nostra cultura a partir del fenomen dels videojocs. Produïda i organitzada per la Fundació ”la Caixa”, l’exposició presenta 55 peces de 28 creadors, entre videojocs i obres d’art, i ofereix una visió plural i crítica dels videojocs, que s’analitzen no sols com a producte industrial, sinó també com a fenomen cultural, estètic i artístic. L’exposició està comissariada per Luca Carrubba, director de l’associació ArsGames, que es dedica a la recerca i la difusió cultural dels videojocs, i l’estudi Domestic Data Streamers ha fet el disseny de la museografia i de l’experiència interactiva.
El recorregut de l’exposició analitza la forma en què els videojocs són presents en molts àmbits de la nostra societat i aborda el paper del joc com a pràctica reguladora de l’activitat humana al llarg de la història. Més que una història dels videojocs, la mostra, per a públics de totes les edats, ofereix una visió sociològica que uneix cultura i tecnologia, i indústria i art. El contingut de l’exposició inclou videojocs i obres d’art contemporani d’artistes com Mónica Rikic, Premi Nacional de Cultura 2021 de la Generalitat de Catalunya, Bill Viola, Hamilton Mestizo, Matteo Bittanti i Robert Yang, entre d’altres. A la mostra hi apareixen temàtiques com ara les mecàniques universals del joc, la indústria milionària del videojoc, la seva influència en altres disciplines com l’art i la ciència, i la identitat en un món on el que és real conviu amb el que és virtual.
A l’inici de l’exposició, cada visitant rep un dispositiu —el Coin—, un objecte amb el qual podrà contestar una sèrie de preguntes al llarg del recorregut. A través de les respostes a aquestes preguntes, el sistema configurarà un avatar per a cada visitant que l’identificarà amb un perfil de gamer: des del més escèptic fins al més devot dels videojocs. A la gran pantalla instal·lada a l’última sala de l’exposició es projecta una comunitat d’avatars que representen, en temps real, els perfils acumulats de tots els visitants de l’exposició.
D’aquesta manera, l’exposició aporta una nova perspectiva a l’entorn del concepte de jugador —fugint de l’estereotip del gamer— i mostra un món videoludificat en què vida i joc es fonen i en què tots som, ho creguem o no, jugadors.
Activitats paral·leles
El mateix comissari de l’exposició, Luca Carruba, ofereix avui un aconferència a les sis de la tarda, en la que és la primera de les diverses activitats paral·leles que s’han organitzat. El dijous 16 d enovembre tindrà lloc una taula rodona titulada Videojocs i comunitats influents, que comptarà amb Jen Herranz, Loulogio i Borja Vaz com a moderador; i el dijous 14 de desembre, es farà un taller orientat a gent amb interès pel disseny o amb curiositat per la indústria dels videojocs, La inspiració mecànica: els secrets d’un bon disseny jugable, a càrrec de Susana Medina. Ja entrat l’any que ve, el 18 de gener, s’ha programat un altre taller, :El disseny narratiu de videojocs, a càrrec d’Antonio José Planells de la Maza. Visites comentades, visites en família i pel públic escolar complementen l’oferta.