Festes populars i fires

AGRES (Comtat)

Fira del Fanalet

A la llum d'un meló

Les societats agràries sempre s'han caracteritzat, al País Valencià, pel fet d'optimitzar els productes del camp. Una vegada més, la síndria, el que ací es coneix com a meló d'alger o meló d'aigua, protagonitza una festa ben interessant en aquesta localitat de la comarca del Comtat, el dia en què la població comença oficialment les seues festes majors.

A partir de les 19.30 hores, els gegants i cabuts obren la corrua de xiquets i xiquetes que, portant el seu fanalet treballat pels seus familiars, llueixen aquest producte de la terra il·luminat per una espelma, ciri o bugia al seu interior, i recorden així el viure de la població en temps d'estiu durant els segles anteriors.

Aquesta cercavila suposa l'inici de les festes del poble i es tracta d'una activitat infantil i juvenil, que sempre va acompanyada per la banda de música i el tabal i la dolçaina. A partir d'aquest moment, s'inicien quatre dies de festa grossa en què tot el costumari fester de la població surt al carrer en un moment o en un altre.

Una vegada arribats a aquesta població, no es pot deixar de visitar el Santuari de la Mare de Déu d'Agres i fer les diverses rutes que porten cap al cim més alt de la Serra de Mariola. També resulta recomanable tastar la pericana, l'arròs caldós, el conill a l'allet o el gaspatxo.

Pel que fa a monuments urbans, resulta recomanable la pujada al castell àrab, la visita al santuari del segle XVIII i a l'església parroquial renaixentista.

Dilluns 6 de setembre. Cercavila pels carrers del poble.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.