societat
La campanya ’Es Niu’ promou la cuina local de Palafrugell
La campanya Es Niu començarà l’11 d’octubre i finalitzarà el 10 de desembrei en aquesta edició seran cinc els restaurants que hi participen. Els establiment participants són els restaurants L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm i Xadó de Palafrugell; i el restaurant Les Voltes de Calella by Es Portal, de Calella de Palafrugell. El menú que ofereixen consta d’un vermut amb tres tapetes com a entrant, Es Niu, postres de cítrics, vi, aigua i cafè, a partir de 54 euros, segons l’establiment.
Tothom que degusti el menú obtindrà un tiquet per visitar les exposicions de la Fundació Josep Pla, la Fundació Vila Casas i del Museu del Suro, així com el Dipòsit Modernista de Can Mario, vàlid fins el 31 de gener de l’any vinent.
“Es Niu” és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc. Antigament, es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. En els seus inicis no s’hi posava carn. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes. Aquest és un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.