Societat

El traçat de la MAT es coneixerà el 30 de juny

CATALUNYA

El traçat definitiu de la línia de molt alta tensió (MAT), així com totes les qüestions tècniques, financeres i mediambientals, es coneixeran abans del 30 de juny de 2008.

En aquesta cimera s'ha acordat la creació d'una entitat formada a parts iguals per Red Eléctrica Española (REE) i la seva homòloga francesa, RTE. L'objectiu d'aquest organisme serà doncs "la definició del traçat, la realització dels estudis de viabilitat tècnica i medioambiental i econòmica i el finançament dels treballs corresponents", entre d'altres.

No obstant això, José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat "que el traçat està molt avançat" i que aquesta vegada (en referència a la cimera) "és l'impuls definitiu" per posar en marxa l'interconexió elèctrica entre França i Espanya. Tots dos mandataris han destacat que aquest projecte s'inscriu en una política energètica comuna i europea.

Mario Monti
El coordinador europeu de la interconnexió elèctrica amb França, Mario Monti, ha presentat aquest dijous al matí a José Luis Rodríguez Zapatero i Nicolas Sarkozy el seu informe sobre la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT).
Monti participa finalment en la cimera de París que se celebra al palau de l'Elisi, en què els presidents espanyol i francès podrien fixar una data límit per decidir definitivament el traçat de la MAT: serà després de les eleccions municipals franceses del març i abans que França assumeixi la presidència de torn de la Unió Europea, al juliol.

Monti ha traslladat a Zapatero i Sarkozy quines són les seves "primeres recomanacions" per trobar "la millor opció tècnica, econòmica i mediambiental" per a la interconnexió, "tenint en compte les poblacions afectades", han informat fonts diplomàtiques espanyoles.


Detinguts set opositors
La policia francesa ha detingut set opositors al traçat de la MAT mentre intentaven manifestar-se a les portes de l'Elisi. Segons fonts policials, el grup de manifestants ha estat traslladat a la comissaria del districte 11è de París per identificar-los. En aquell moment el president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, arribava en cotxe oficial a l'Elisi, on el seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, l'ha rebut amb honors militars.

Creen un comitè de crisi
Els col·lectius antilínia nord-catalans van decidir dimecres a la nit crear un comitè de crisi per evitar el pas forçat de la MAT pel Pertús i el Rosselló, i per reactivar la mobilització dels rossellonesos contra aquest projecte. Més d'un centenar de persones, la majoria de les quals eren alcaldes o regidors de diversos pobles del Rosselló, membres del sindicat d'elegits contra la línia de molt alta tensió (Sydeco), i membres del col·lectiu 'Non à la THT', han participat en aquesta reunió pública convocada a iniciativa de l'ajuntament de Baixàs molt abans de l'anunci de l'acord franco-espanyol previ a la cimera de París per fer passar la MAT per la Jonquera-el Pertús.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Una seixantena de veïns de Lilla cobren les indemnitzacions per les esquerdes cinc anys després

Lilla
INfraestructures

Pla per protegir d’allaus les carreteres del Port de la Bonaigua i el Pla de Beret

Alt Àneu

Sis equipaments més tindran plaques fotovoltaiques

TERRASSA
SANTA LLOGAIA D’ÀLGUEMA

Gosbi, nou patrocinador principal de la USAP de Perpinyà

SANTA LLOGAIA D’ÀLGUEMA
PALAFRUGELL

L’Ajuntament estrena noves targetes per a l’ús de la deixalleria municipal

PALAFRUGELL
infraestructures

L'R3, R4 i R11 de Rodalies es veuran afectades durant l’agost per treballs de manteniment

Barcelona
societat

En marxa el concurs per regularitzar els terrenys de conreu de Gallecs

Mollet del Vallès

Més zones per a gossos a Rubí i millora de la vintena en funcionament

RUBÍ
GIRONA

Afectacions a la R3 el proper cap de setmana per treballs de manteniment

GIRONA