medi ambient
Tornen a treure peixos de l’Onyar per dur-los al Ter pel poc cabal del riu
L’Ajuntament de Girona ha encarregat una nova captura de peixos al tram urbà del riu Onyar pel poc cabal que hi ha, segons informa l’ACN. La falta d’aigua provoca un elevat risc de mort massiva dels peixos que hi habiten per falta d’oxigen. Aquesta mortalitat podria derivar en problemes de salubritat del riu, a banda del patiment que genera per als animals.
Per això, ahir es va repetir l’actuació que ja es va dur a terme a la primavera. A primera hora del matí, diversos treballadors es van instal·lar a la zona de la plaça de Catalunya, des d’on van començar la captura amb pesca elèctrica. Es tracta d’un sistema en què es genera un camp elèctric a l’aigua i això fa que els peixos quedin atordits i sigui més fàcil agafar-los per, posteriorment, separar les espècies autòctones de les invasores.
Una vegada capturats, els peixos autòctons es traslladen al riu Ter, on hi ha més quantitat d’aigua per garantir-ne la supervivència, i les espècies invasores –majoritàriament, carpes– se sacrifiquen, tal com marca la llei catalana. En aquest sentit, la normativa no permet capturar animals invasors per retornar-los al medi i estableix que, si se’n capturen, cal sacrificar-los.
“Amb aquest mètode vam planificar tres anomenats «rescats». A l’abril se’n va fer un; l’altre, ara, i el tercer es farà en funció de com vagi la sequera i el cabal del riu Onyar”, va explicar ahir el regidor d’Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot. Pel que fa a les espècies no autòctones, Cot va dir que el sacrifici d’aquests peixos és millor que “una mort lenta o el gran patiment” que tenen pel fet de viure amb tan poca aigua com la que hi ha actualment a l’Onyar. “La gran aportació de l’aigua que arriba a l’Onyar ve d’aigua regenerada i també de tota la qüestió de la séquia Monar”, va continuar dient el regidor, i hi va afegir: “El riu Ter també té un cabal molt per sota del que hauria de tenir. No és un riu uniforme i, quan hi ha sequera i baixa el cabal ecològic i híbrid de l’Onyar, es nota encara més i fins i tot es pot veure què hi havia a sota abans que fos cobert per l’aigua.”
Quant a les espècies autòctones, es preveu que retornin a l’Onyar quan hi augmenti el cabal, tot i que no es descarta que es quedin al Ter, on ja hi ha més poblacions. Entre els peixos originaris de l’Onyar, s’hi poden trobar barbs de muntanya, poblacions d’anguila i bagres. Malgrat tot, els autòctons són minoria davant l’elevada presència d’espècies invasores com ara les carpes.