PONÇ FELIU
DIRECTOR DEL PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS
“El cap de Creus és singular a tot el món”
“El PRUG ens ajudarà a regular els usos marins del parc”
“El cap de Creus és un lloc fràgil i amenaçat i per aquest motiu la nostra gestió ha de ser molt acurada”
Tres anys de director.
Ponç Feliu (Girona, 1975) és biòleg, ambientòleg i màster en gestió pública del medi ambient. Fa tres anys, va assumir la direcció del parc natural del Cap de Creus. També està vinculat a entitats naturalistes i ha editat una desena de llibres.
Quines són les particularitats del cap de Creus?
D’entrada, una geologia singular a tot el món. Prova d’això és que cada any venen investigadors d’arreu del món. Té uns hàbitats molt especials perquè té poc sòl i hi ha molta roca. La tramuntana, la salinitat, l’aridesa i la poca pluja fan que l’hàbitat sigui molt exigent i que les espècies de flora i fauna hi estiguin molt adaptades. Això, juntament amb l’aïllament del cap de Creus de la part més continental, ha fet que moltes espècies evolucionin de manera diferent i que hi hagi singularitats i, fins i tot, endemismes de flora i fauna, com ara la sèseli del cap de Creus i la cargola de roca. Això és una responsabilitat molt gran per al parc, perquè si aquestes espècies desapareixen d’aquí, s’extingeixen del món. A la vegada, la singularitat del cap de Creus també fa que sigui un lloc sensible, fràgil i amenaçat i que la nostra gestió hagi de ser molt acurada.
Com gestionen la massificació?
El 2021, vam fer la primera regulació d’accessos a la punta del cap de Creus. Vam proveir un aparcament al corral d’en Morell i vam habilitar llançadores que van traslladar 30.000 persones de manera ordenada. A més, això va fer que vingués un perfil de gent més sensible que es comporta d’una manera diferent.
I la massificació per mar?
L’any que ve, esperem aprovar el PRUG, que ens servirà per ordenar els usos en el medi marí, com ara el busseig, l’snorkel, la pesca recreativa i professional i la navegació. Aquests usos no es prohibiran, però se n’ordenarà la pràctica i es limitaran segons el lloc i l’època de l’any.
El cap de Creus té la figura de protecció adequada?
Crec que sí. Un parc natural permet uns usos tradicionals sostenibles que, per exemple, un parc nacional prohibeix. Són activitats no només compatibles, sinó necessàries, com ara els usos ramaders i agrícoles. Les vinyes, els olivars i les pastures, per exemple, ens permeten mantenir espais oberts i tenir un paisatge mosaic que inclou diversitat d’hàbitats. Si, en canvi, tinguéssim un paisatge homogeni, perdríem biodiversitat. A més, moltes espècies amenaçades són pròpies d’aquests hàbitats oberts.
La restitució del paisatge de Tudela és l’actuació més important que s’ha fet al parc?
És la més emblemàtica i és un precedent gairebé únic al món, perquè hi ha pocs exemples d’una desconstrucció d’una urbanització tan acurada d’un espai d’aquest valor.
A més del PRUG, quin projectes més tenen en ment?
A s’Alqueria hi haurà un nou centre d’informació amb autobusos llançadora. També comprarem la finca del Mas Ventós, que té 400 hectàrees a la serra de Roda d’un altíssim valor ecològic que podrem gestionar.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.