Plana especial
Acompanyats en el dol
Els grups de dol de Mèmora garanteixen el suport emocional adaptat a les necessitats de cada persona en cada moment
En el cas dels infants i adolescents, l’acompanyament és clau per integrar la pèrdua sense sentiments de culpabilitat
Els infants, a edats primerenques, no estan preparats per entendre el procés de la mort i, fins i tot, poden arribar a desenvolupar sentiments de culpabilitat
Després de la pèrdua d’un ésser estimat tots necessitem disposar d’un procés de reflexió personal i adaptació. Hem d’aprendre a viure sense aquesta persona. Compartir el dol és una bona manera d’alleugerir el patiment. Podem buscar el suport en la família i els amics, però també podem optar per viure aquesta etapa amb els experts dels grups de dol de la Fundació Mémora. L’objectiu de la Fundació Mémora és oferir una atenció integral de qualitat, i facilitar les eines i estratègies per superar els diferents processos que comporta la pèrdua d’un ésser estimat.
La infermera Teresa Lapiedra, després d’una llarga trajectòria d’acompanyament en el final de vida, lidera el grup de dol de Mémora. Lapiedra dirigeix les sessions amb un objectiu terapèutic per a cada una de les persones que formen part del grup. Per aconseguir els millors resultats, Mémora garanteix la confidencialitat amb un espai segur on es pot compartir el que se sent en tot moment, sense jutjar ni interrompre quan un membre parla. Per a Teresa Lapiedra és molt important respectar l’espai de cada un i evitar els consells: “Això forma part de les normes de grup: no aconsellar, a no ser que la persona en un determinat moment ho demani explícitament.” En el grup de dol es comparteixen moltes emocions, sovint difícils de gestionar i es normalitza l’experiència de cada un, es coneixen i s’identifiquen altres maneres de viure el dol i estils diferents d’afrontar la situació. Compartir aquestes experiències i reflexions “ajuda a reduir el dolor i l’aïllament que poden experimentar algunes persones i obre la porta a iniciar nous vincles d’amistat”, explica Lapiedra.
Hi ha moltes maneres de viure un dol, i el que funciona per a un mateix no ha de funcionar forçosament per l’altre. Segons Teresa Lapiedra, el grup comporta molts beneficis des del punt de vista emocional. L’objectiu és que els assistents descobreixin que tenen més suports dels que es pensaven i es donin permís per viure i gaudir i, alhora, permetre’s estar de dol. El grup de dol és una eina per compartir els records i normalitzar-los, o per pensar de forma anticipada la manera com afrontar les dates assenyalades. A algunes persones les ajuda crear un espai de record, un àlbum, una caixa, i conservar alguns objectes. Per això, els experts recomanen no desfer-se dels objectes de forma precipitada.
Pèrdues i infants i adolescents
El dol és un procés de canvi. La pèrdua no ens obliga a oblidar, però la gestió dels sentiments i records no s’afronten igual a totes les edats. Els infants, a edats primerenques, no estan preparats per entendre el procés de la mort i, fins i tot, poden arribar a desenvolupar sentiments de culpabilitat si no se’ls acompanya adequadament. De fet, fins a l’adolescència, els infants no acaben d’assimilar la irreversibilitat de la mort i quan afecta un ésser estimat els pot generar problemes de relació amb l’entorn, disminució del rendiment escolar, malestar físic, pors, angoixa, ràbia, i sentiments de fracàs. La Fundació Mémora, des dels grups de dol, garanteix l’acompanyament que la família necessita per fer front a situacions difícils amb les eines que cada membre necessita. De fet, una de les reclamacions dels grups de dol és la implicació social en l’acompanyament dels infants i adolescents des dels diferents àmbits, inclòs l’escola.
Per contactar amb els grups de dol, es pot contactar amb l’Espai de Suport Mémora Girona-Trueta, trucant al telèfon 972 65 94 00 o enviant un correu electrònic a [email protected].