Medi ambient

Badalona busca fórmules per retardar la creació de les ZBE

El govern del PP confia a l’AMB la redacció d’una nova ordenança i esquiva posar en marxa l’1 de gener les zones de baixes emissions

García Albiol mostra voluntat d’evitar aplicar multes fins al gener del 2027

A partir de l’1 de gener del 2024, tots els municipis amb més de 50.000 habitants tenen l’obligació d’incloure zones de baixes emissions (ZBE) als seus nuclis urbans, una mesura recollida en la llei de canvi climàtic i transició energètica que veta la circulació de vehicles sense etiqueta mediambiental de la DGT. A Badalona, l’alcalde, Xavier García Albiol (PP), es va plantar i va anunciar que es negaria a complir el calendari. Ara, alertat de les possibles conseqüències de la seva decisió, ha optat per buscar fórmules legals, properes a la martingala, que li permetin demorar l’acció.

El primer que ha fet és suspendre, per la via del ple municipal, l’ordenança que es va aprovar durant l’anterior mandat per regular les ZBE. Un document, per cert, que aleshores no va topar a l’oposició popular, que es va limitar a abstenir-se. En paral·lel, el govern de Xavier García Albiol ha encarregat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) una nova ordenança, que ha d’incloure una memòria econòmica, una de social i una de mediambiental, les quals, segons García Albiol, faltaven en el primer document aprovat. L’alcalde confia que el nou text estarà a punt durant el primer trimestre del 2024, però s’ensuma que Badalona no collarà l’AMB per demanar-li agilitat amb els deures posats.

El que espera l’Ajuntament de Badalona és que el document elaborat per l’AMB fixi de nou quin ha de ser l’àmbit d’aplicació de les ZBE –“l’anterior pla no està basat en cap estudi sinó que responia a la inspiració d’algú”, ha dit Albiol–, que quantifiqui tant les sancions com les excepcions i que deixi clar quin és el límit per començar a multar. Malgrat que no disposa encara de les respostes, l’alcalde badaloní ja ha anunciat que la seva intenció és no començar a aplicar sancions fins a l’1 de gener del 2027. “Això no vol dir que no aplicarem la zona de baixes emissions; simplement no multarem”, ha anunciat el batlle popular, que és coneixedor que l’obligatorietat del compliment, sense multes, és molt relativa.

Pel que fa als vehicles que tindrien prohibit circular per les zones de baixes emissions, l’Ajuntament ha calculat que la restricció afecta avui un total de 41.281 cotxes. Dels quals, segons les dades municipals, 16.160 no tenen etiqueta mediambiental de la DGT i, per tant, tindran el pas completament barrat, mentre que els 25.121 restants són els que disposen de l’etiqueta B i, per tant, no tenen accés a les ZBE durant els episodis de gran contaminació.

Albiol creu que, amb el redactat que ja ha estat tombat, totes les multes podrien haver estat impugnades pels afectats i serien nul·les de ple dret, una situació similar a la de les rondes a Barcelona.

LA XIFRA

41.281
vehicles
a Badalona estan afectats a hores d’ara per la nova mesura restrictiva.

LA FRASE

Si algú té un vehicle amb 20 anys és perquè no se’l pot canviar; això no va de dretes o esquerres
Xavier García Albiol
alcalde de badalona (pp)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia