Medi ambient

medi ambient

L’emergència per sequera, “inevitable”

Les pluges esperades per als mesos de setembre i octubre no han arribat, i això s’ha traduït en una nova davallada històrica de la capacitat dels embassaments de les conques internes, que des d’aquest dimarts han baixat per primer cop per sota del 20% de la seva capacitat, una situació que el govern va qualificar ahir d’“extremadament preocupant”. En concret, els embassaments estan al 19% de la seva capacitat, dos punts per sota del mínim històric a què es va arribar a principis d’octubre, igualant la situació viscuda durant la greu sequera del 2008. Així, la situació pluviomètrica està per sota dels mínims històrics i la previsió, segons va explicar ahir el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, fa que sigui “bastant inevitable que entrem en emergència a finals de novembre” o a principis de desembre, després d’aquest inici de tardor “tan pèssim” pel que fa a la falta de precipitació. Ara hi ha 37 municipis en estat d’emergència, la majoria a l’Alt Empordà, que depenen dels embassaments de Darnius-Boadella i Riudecanyes.

Reyes, que va comparèixer ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu sobre la sequera, també va anunciar que vint-i-tres municipis amb una població total de 15.000 habitants de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès, que depenen de la capçalera del Llobregat, han canviat d’estat i passaran de la situació d’alerta a la d’excepcionalitat, fet que farà incrementar les restriccions i el consum d’aigua, que baixarà a 230 litres per habitant i dia. Els municipis afectats són Bagà, Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gisclareny, Gombrèn, Gósol, Guardiola de Berguedà, Guixers, la Coma i la Pedra, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, les Llosses, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Llorenç de Morunys, Vallcebre i Vilada.

A més d’aquests 23 municipis també s’ha declarat en estat d’emergència el municipi de Vallirana, a petició del seu Ajuntament, per l’esgotament dels recursos propis.

El canvi d’estat entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) la setmana que ve. Llavors hi haurà dues unitats de les conques internes en estat de normalitat, dues en alerta, onze en excepcionalitat i tres en emergència. Per intentar frenar la reducció als embassaments, l’ACA torna a obrir una línia de subvencions de 10 milions d’euros, aquest cop per a la construcció de pous als municipis per aprofitar les aigües subterrànies. L’ACA també ha accelerat la construcció de dues noves plantes potabilitzadores al riu Besòs, a Barcelona i a Montcada i Reixac.

Reyes va fer una crida a la ciutadania per estalviar fent un “ús responsable del consum” d’aigua a casa i a la feina. També va instar els operadors i els ajuntaments a realitzar “proves de reducció de les pressions” d’aigua davant la previsió que s’entri en estat d’emergència. “És millor començar per una baixada de pressió per evitar talls d’aigua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.